Besparen en beleggen: een goede combinatie

Besparen en beleggen: een goede combinatie

Het is een algemene regel in de beleggerswereld: enkel beleggen met wat je kan missen. Nu de economie het enorm moeilijk heeft, is dat voor sommige mensen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch hoef je echt niet een dikgevulde spaarrekening te hebben om te beleggen. Het is zelfs mogelijk om te beleggen met je wisselgeld. We geven aan hoe jij kan beleggen met weinig centen en hoe je wat extra centen kan vinden om te beleggen.

Beleggen met weinig centen

Bij een aantal banken is het mogelijk om automatisch met je eurocenten te beleggen. KBC geeft het wisselgeld bijvoorbeeld graag een betere bestemming. Toch beter dan het onder het matje van de auto of tussen de paperassen te bewaren. Via KBC Mobile is het mogelijk om te beleggen met je wisselgeld. Bij kaartbetalingen wordt de betaling dan altijd afgerond naar de hogere euro. Het verschil gaat naar een beleggersrekening en telkens wanneer er tien euro is gestort, wordt het bedrag automatisch in een beleggingsplan belegd. Het idee is natuurlijk dat je het verschil vrijwel niet merkt en toch beetje per beetje een mooi kapitaal opbouwt.

Besparen en het verschil beleggen

In het bovenstaande geval ben je natuurlijk wel altijd wat duurder uit. Daarom kan het een goed idee zijn om het anders aan te pakken: besparen en de besparing beleggen. Je kiest dan voor een beleggingsfonds waarin je vrij kan storten, zonder minimumstortingen. Je kan dan bijvoorbeeld een goedkoper broodje kiezen dan wat je anders kiest en het verschil overmaken. De grootste impact maak je echter door te besparen op je vaste lasten en door via een automatische opdracht elke maand het verschil over te maken naar de beleggersrekening. Dat kost je ook meteen minder moeite en dat zal je langer volhouden. Een extra voordeel hiervan is dat je maandelijks belegt. Hierdoor surf je mee op de markttrend. Als de aandelenmarkt het minder goed doet, koop je goedkoop in en is dat geen ramp.

Eenvoudig besparen op de vaste lasten

Besparen op je vaste lasten kan je op verschillende manieren doen. Vooral op abonnementen valt er vaak wel wat te bezuinigen. Belgen hebben vaak te ruime abonnementen, net als abonnementen die ze niet of nauwelijks gebruiken. Bij sommige mensen gaat dat om abonnementen op de sportschool, bij andere mensen gaat het om abonnementen op streamingdiensten. Zeg abonnementen die je niet (voldoende) gebruikt gewoon op en zorg dat bestaande abonnementen beter aansluiten bij je behoeften. Vooral wat telefonie betreft, zijn de bestaande abonnementen vaak onnodig ruim. Een goed alternatief is een GSM-abonnement op maat. Onder andere Youfone biedt de mogelijkheid aan om zelf gsm-abonnementen samen te stellen. Bij de goedkoopste formule betaal je er slechts 2 euro per maand.

Let ook altijd op met combinatiepakketten (bijvoorbeeld telefonie, internet, televisie en gsm). Deze kunnen soms financieel interessanter zijn, maar dat is zeker niet altijd het geval. Het BIPT heeft een simulator samengesteld waarmee je zelf op zoek kan gaan naar welke formule voor jou het beste is en waarbij er niet alleen wordt gekeken naar dergelijke combinatiepakketten. Meer over deze simulator lees je op de website van de Vlaamse overheid.