Een grafisch ontwerper inhuren als startup: wat zijn de voordelen?

Iedereen die een eigen bedrijf start, zal wel te horen krijgen dat een krachtig logo, een eigen huisstijl en een pakkende slogan het fundament zullen vormen voor jouw onderneming. Op basis hiervan kun je immers je startup uitbouwen, want alles dat je doet, zul je met de bedrijfsdoelen en -waarden in het achterhoofd uitvoeren.

Er hangt dus veel van af bij het bepalen van de slogan, de missie en visie, het logo en de huisstijl van jouw onderneming. Het is om die reden dan ook af te raden om zelf aan de slag te gaan met design programma's als Canva, aangezien dit je geen unieke en stralende visuele content zal opleveren. Echter, hoe dan wel?

Hoe gaat een grafisch ontwerper te werk?

Grafische ontwerpers hebben een jarenlange opleiding gevolgd om bekend te raken met vormen, kleuren, composities en materialen. Niet voor niets zullen zij dan ook direct ideeën hebben bij het visueel maken van jouw merkidentiteit. Bovendien gaat een grafisch ontwerper niet als een kip zonder kop aan de slag door direct een eindontwerp te maken, maar hij of zij zal eerst grove schetsen maken. Deze schetsen worden vervolgens op verschillende manieren uitgewerkt, zodat er meerdere eindresultaten bestaan. Jij als opdrachtgever kan vervolgens bepalen welk grafisch ontwerp of welke ontwerpen wel en niet naar wens zijn. Al met al komt er dus heel wat meer professionaliteit bij kijken als je een grafisch ontwerper een huisstijl of logo laat ontwerpen.

De voordelen van een grafisch ontwerper

Zoals hierboven al doorschemert, biedt het inhuren van een grafisch ontwerper dus veel voordelen. Allereerst gaat een grafisch ontwerper namelijk professioneel en secuur te werk, waardoor het eindresultaat foutloos opgeleverd wordt en aangeleverd wordt in verschillende bestandstypen. Op die manier kun je het logo dus voor allerlei uiteenlopende toepassingen gebruiken. Daarnaast vergt een logo maken veel tijd en moeite, zeker wanneer je niet over kennis van het vak en de juiste vaardigheden beschikt. Bovendien zal een grafisch ontwerper niet één, maar altijd meerdere ideeën aanleveren en houd jij de touwtjes in handen wat betreft de koers van het ontwerpproces. De ontwerper zal je immers altijd op de hoogte houden van het proces en neemt jouw overwegingen, voorkeuren en beslissingen hierin mee. Kortom, in veel gevallen zullen de voordelen zwaarder wegen dan de kosten die er komen kijken bij het inhuren van een grafisch ontwerper.

Waar moet je zelf nog over nadenken?

De werkwijze van een grafisch ontwerper kunnen je veel voordelen bieden, maar toch helpt het wel als je zelf al wat ideeën hebt over de richting die je op wil en de bedrijfswaarden die naar voren moeten komen in het ontwerp. Wanneer jij dit immers duidelijk voor ogen hebt, zal het eindresultaat nauwlettend aansluiten bij het fundament dat je al gevormd hebt. Denk dus niet te makkelijk over het inhuren van een grafisch ontwerper, maar steek van tevoren ook al wat tijd en energie in het bedenken van ideeën voor je huisstijl en logo. Zo zul je het optimale halen uit het investeren in een grafisch ontwerper en zal je sneller tevreden zijn met het eindresultaat!