NextGen Medicine en het eiwitvouwingsprobleem

Het AlphaFold-algoritme van DeepMind voor het voorspellen van de 3D-vorm van eiwitvouwing is een van de grootste wetenschappelijke doorbraken in de biologie van de afgelopen 50 jaar en lost een al lang bestaand probleem op. De doorbraak zal waarschijnlijk leiden tot de Nobelprijs voor scheikunde en de ontdekking van geneesmiddelen bevorderen op een schaal waar we tien jaar geleden alleen maar van konden dromen. AlphaFold onderstreept waarom ons NextGen Medicine aanbod zo'n belangrijk thema is voor beleggers om op lange termijn in te beleggen, aangezien biotechnologiebedrijven in de komende decennia wel eens de grote winnaars zouden kunnen worden, zegt Peter Garnry, Hoofd Equity Strategy bij Saxo Bank.

DeepMind's geschenk aan de mensheid zal enorme innovatie in de geneeskunde ontketenen

Te midden van een wereldwijde pandemie beleefde de wereld in november 2020 twee belangrijke doorbraken in de geneeskunde en de biochemie. Ten eerste kondigde Pfizer met zijn partner BioNTech voor de allereerste keer in de geschiedenis een zeer effectief vaccin tegen Covid-19 aan met behulp van mRNA-technologie; het werd het snelst ontwikkelde vaccin ter wereld. Later in de maand kondigde Nature een baanbrekende wetenschappelijke ontdekking aan van Google's AI-eenheid DeepMind, waarbij het deep learning-algoritme van het bedrijf, AlphaFold genaamd, in staat is de 3D-vorm van eiwitten te voorspellen. Wetenschappers waren het erover eens dat "dit alles zal veranderen" en DeepMind koos ervoor om hun AlphaFold Protein Structure Database gratis ter beschikking te stellen van alle wetenschappers.

Ongeveer 20 maanden later ging DeepMind een stap verder en kondigde aan dat het, in samenwerking met het European Bioinformatics Institute, bijna alle bekende eiwitten in het universum heeft gecatalogiseerd en de databank van eiwitstructuren heeft uitgebreid van 1 tot 200 miljoen structuren. Vóór AlphaFold hadden experimentele werkzaamheden ongeveer 190.000 eiwitstructuren aan het licht gebracht. Deze nieuwe databank die aan de mensheid is geschonken, zal ons begrip van de biologie vooruithelpen en mogelijk leiden tot kwantumsprongen bij het ontdekken van geneesmiddelen. De wetenschappelijke doorbraak van DeepMind lost het 50 jaar oude probleem van eiwitvouwing op en zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot de Nobelprijs voor de Scheikunde.

Beleggers moeten in hun langetermijnportefeuilles een exposure naar "biologie" hebben

De 21e eeuw is vaak bestempeld als de eeuw van de biologie, waarin de computationele biologie en doorbraken zoals AlphaFold betere en snellere geneesmiddelen zullen opleveren om ziekten te bestrijden. Ons NextGen Medicine-aanbod bestaat uit 30 bedrijven die de lange staart van de innovatie in de biotechnologie-industrie vertegenwoordigen, die vandaag wordt gedomineerd door een groep zeer grote en succesvolle bedrijven zoals Amgen, Gilead Sciences, Vertex Pharmaceuticals enz. Onze focus ligt op enkele van de nieuwere technologieën binnen de biotechnologie, zoals mRNA, gentherapie, gene editing, enz.

De belangrijkste biotechnologie-index ter wereld, die de grootste en meest liquide biotechnologiebedrijven volgt, heet NASDAQ Biotechnology Index en heeft sinds eind 2003 een rendement van 9,7% op jaarbasis opgeleverd, vergeleken met 8,1% voor MSCI World Index, wat 1,6% alfa op jaarbasis oplevert. Het alfa-percentage is het afgelopen jaar aanzienlijk gedaald doordat de stijgende rente de aandelenwaarderingen van activa met een hoge duration (bedrijven met een hoge waardering of zonder winst) naar beneden heeft gedrukt en financiering moeilijker heeft gemaakt.Met het soort ontdekkingen van geneesmiddelen dat uit AlphaFold zou kunnen voortvloeien en het toegenomen inzicht in proteïnen zal de biotechnologie de komende decennia een enorme en zeer winstgevende trend worden.

Microsoft en de computerindustrie hebben sinds het einde van de tachtiger jaren 5-10% alfa op jaarbasis gegenereerd en wij geloven dat de biotechnologie uiteindelijk hetzelfde zal doen en sommige van deze bedrijven in termen van marktwaarde naar de bovenste rangen van de aandelenindexen zal katapulteren. Men kan beleggen in de aandelen in ons thema-aanbod, maar dat vereist een behoorlijke hoeveelheid due diligence en brengt het risico met zich mee dat men niet de winnaars kiest. Een alternatief zijn ETF's zoals de iShares Nasdaq Biotechnology UCITS ETF (2B70:xetr) die de belangrijkste benchmarkindex binnen de biotechnologie volgt of de Global X Genomics & Biotechnology UCITS ETF (GNOM:xmil) die ons NextGen Medicine-aanbod dichter benadert.