Boskalis vernieuwt samen met partners de Europa Terminal in de haven van Antwerpen

Papendrecht, 10 oktober 2022

Boskalis gaat samen met partners Artes Roegiers, Artes Depret en Herbosch-Kiere voor opdrachtgever Port of Antwerp-Bruges de Europa Terminal in Antwerpen vernieuwen zodat de haven de grootste containerschepen kan blijven ontvangen en de capaciteit met een derde kan toenemen. De werkzaamheden, die afgelopen vrijdag officieel van start zijn gegaan, zullen negen jaar duren en in drie fasen worden uitgevoerd, waarbij maximaal rekening wordt gehouden met de natuur en de omgeving. Met het project is een totale aanneemsom van EUR 335 miljoen gemoeid.     

De wereldwijde containercongestie vraagt om een efficiëntere ruimte voor de behandeling van containers voor grotere schepen. De huidige diepgang van schepen die aan de kademuur van de Europa Terminal kunnen aanmeren, wordt om die reden verdiept van 13,5 meter naar de maximale diepgang van circa 16 meter. Omdat voor de vernieuwing omvangrijke maritieme werken nodig zijn en om een groot deel van de terminal operationeel te houden, wordt het project in drie fasen uitgevoerd, verspreid over 9 jaar. Zo wordt de huidige kademuur afgebroken en vervangen door een nieuwe muur van 1.200 meter. Een tijdelijke waterkerende constructie zal de werken tegen passerende schepen en de riviergetijden beschermen en moet ervoor zorgen dat er geen delen van de oude kademuur in de Schelde terechtkomen. De drie fasen zijn zorgvuldig uitgetekend op basis van het verwachte scheepvaartverkeer in de komende jaren. ‎


Koninklijke Boskalis Westminster N.V. is een toonaangevende internationale dienstverlener op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur en maritieme diensten. De onderneming levert wereldwijd creatieve en innovatieve totaaloplossingen voor infrastructurele uitdagingen in maritieme gebieden, kuststreken en rivierdelta’s. Met kernactiviteiten zoals kust- en oeverbescherming en landaanwinning kan Boskalis adaptieve en mitigerende oplossingen aanbieden ter bestrijding van de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme weersomstandigheden en de stijging van de zeespiegel, evenals oplossingen voor de toenemende behoefte aan ruimte in kust- en deltagebieden over de hele wereld. De onderneming faciliteert de ontwikkeling van offshore energie-infrastructuur, waaronder duurzame windenergie. Tevens is Boskalis actief in de aanleg en het onderhoud van havens, waterwegen, toegangskanalen en civiele infrastructuur waarmee bijgedragen wordt aan het faciliteren van handelsstromen en de sociaal-economische ontwikkeling van een regio. Boskalis is tevens een internationaal expert op het gebied van scheepsbergingen en heeft meerdere strategische partnerships in havensleep- en terminaldiensten (Keppel Smit Towage en Smit Lamnalco). Met een veelzijdige vloot van ruim 600 schepen en vaartuigen en meer dan 10.000 medewerkers, inclusief deelnemingen, is de onderneming wereldwijd actief met Creating New Horizons.

Dit persbericht is tevens opgenomen op onze website www.boskalis.com.

Bijlages