Mohawk Industries publiceert resultaten 3e kwartaal

CALHOUN, Ga., Oct. 30, 2022 (GLOBE NEWSWIRE) -- Mohawk Industries , Inc. (NYSE: MHK) kondigde vandaag een nettoverlies in het derde kwartaal van 2022 aan van $ 534 miljoen en een verwaterd verlies per aandeel van $ 8,40, waaronder de impact van non-cash waardeverminderingen van $ 696 miljoen. De huidige marktkapitalisatie van het bedrijf, in combinatie met de uitdagende economische omstandigheden en hogere disconteringsvoeten, leidden tot een herziening van zijn goodwill en immateriële activa, wat heeft geresulteerd in de bijzondere waardeverminderingen. De gecorrigeerde nettowinst bedroeg $ 212 miljoen en de gecorrigeerde winst per aandeel (WPA) bedroeg $ 3,34, exclusief bijzondere waardeverminderingen en andere eenmalige kosten. De nettoverkoop voor het derde kwartaal van 2022 bedroeg $ 2,9 miljard, een gemelde stijging van 3,6%, en 8,3% op constante basis. Voor het derde kwartaal van 2021 bedroeg de nettoverkoop $ 2,8 miljard, de nettowinst $ 271 miljoen en de winst per aandeel $ 3,93. De gecorrigeerde nettowinst bedroeg $ 272 miljoen en de gecorrigeerde winst per aandeel bedroeg $ 3,95, exclusief herstructurerings-, acquisitie- en andere kosten.

Voor de negen maanden eindigend op 1 oktober 2022 bedroegen het nettoverlies en het nettoverlies per aandeel respectievelijk $ 8 miljoen en $ 0,13, inclusief de impact van de hierboven vermelde non-cash waardeverminderingen. De gecorrigeerde nettowinst exclusief bijzondere waardeverminderingen en andere eenmalige lasten bedroeg $ 739 miljoen en de gecorrigeerde winst per aandeel bedroeg $ 11,56. Voor de periode van negen maanden van 2022 bedroeg de nettoverkoop$ 9,1 miljard, een gemelde stijging van 7,7% ten opzichte van het voorgaande jaar, of 12,1% op een constante basis. Voor de periode van negen maanden eindigend op 2 oktober 2021 bedroeg de nettoverkoop $ 8,4 miljard, de nettowinst $ 844 miljoen en de winst per aandeel $ 12,11; exclusief herstructurerings-, acquisitie- en andere kosten bedroegen de gecorrigeerde nettowinst en de winst per aandeel respectievelijk $ 828 miljoen en $ 11,89.

In reactie op de prestaties van Mohawk Industries in het derde kwartaal, verklaarde Jeffrey S. Lorberbaum, voorzitter en CEO: 'De omzet van Mohawk in het derde kwartaal steeg voornamelijk als gevolg van prijsstijgingen en kracht in de commerciële sector. Onze verkoop ging slechter dan verwacht, omdat het retailkanaal in alle regio's en productcategorieën afzwakte. De stijgende koers van de Amerikaanse dollar had tevens een negatief effect op onze gecorrigeerde verkoop met $ 117 miljoen of 4,1%. Onze bedrijfsopbrengsten daalden omdat een lager volume resulteerde in hogere niet-geabsorbeerde kosten en omdat materiaal-, energie- en transportinflatie onze resultaten beïnvloedden. Onze wereldwijde organisatie reageerde op de economische uitdagingen met aanvullende acties om de kosten, productiviteit en voorraadniveaus te optimaliseren.

'Onze bedrijven in Europa zijn meer dan andere getroffen door de ongekende energiecrisis en de hoge inflatie die de economie van de regio heeft vertraagd. Onze kosten zijn verder gestegen en onze prijsstelling in Europa heeft de recente materiaal- en energie-inflatie niet bijgehouden. Het gevolg hiervan is dat onze marges zijn gecomprimeerd. De Italiaanse regering heeft in het derde kwartaal energiesubsidies verstrekt en er wordt gesproken over aanvullende acties van zowel de Europese Unie als afzonderlijke landen. De hoge energiekosten hebben de Europese consumenten gedwongen zich te concentreren op de eerste levensbehoeften en aankopen van niet-noodzakelijke artikelen uit te stellen. Onze omzet en marges in de markt zullen onder druk blijven staan totdat de regio deze uitdagingen overwint. Deze uitgestelde aankopen zullen de vraag doen toenemen zodra de economie zich herstelt en onze resultaten verbeteren.

'De VS worden beïnvloed door hoge algehele inflatie, evenals de hypotheekrentes die zijn gestegen van minder dan 3% tot ongeveer 7%. De woningmarkt, de belangrijkste afzetmarkt van ons bedrijf, zal naar verwachting verder dalen voordat we een omslagpunt zien. Het aantal verbouwingen is teruggelopen en onze productmix is getroffen omdat consumenten overstappen naar opties die bij hun budget passen. Naar schatting heeft de VS een woningtekort van vijf miljoen eenheden. Bovendien is de schatting dat meer dan de helft van de woningen in de VS meer dan 50 jaar oud is. Verwacht wordt dat de investeringen in verbouwingen op de lange termijn zullen stijgen naarmate de woningvoorraad in de VS veroudert en gezinnen met een lage hypotheekrente ervoor kiezen om in hun huis te blijven wonen.

'Terwijl we bezig zijn het hoofd te bieden aan de huidige omstandigheden, investeren we ook in ons bedrijf met het oog op de lange termijn. We breiden onze capaciteit uit in groeiende productcategorieën, waaronder LVT, laminaat, kwartswerkbladen en premium keramiek en isolatie. We hebben onlangs een aantal kleinere strategische acquisities uitgevoerd die ons huidige productaanbod zullen verbeteren en onze bestaande marktposities zullen versterken. In Europa zijn dit onder meer een bedrijf voor vinylplaten, een bedrijf voor mezzaninevloeren en een houtfineerfabriek. In de VS hebben we een producent van niet-geweven vloeren en een vloeraccessoiresbedrijf overgenomen.

'In het derde kwartaal bedroeg de nettoverkoop van ons wereldwijde keramieksegment $1,1 miljard, een gemelde stijging van 9,8%, en 12,4% op een constante basis. De operationele marge van het segment was -51,0%, inclusief de impact van een non-cash waardevermindering van goodwill en hogere inflatie, gedeeltelijk gecompenseerd door prijs- en mixverbeteringen, evenals een verbeterde productiviteit. Los van de impact van de waardeverminderingen en herstructureringskosten, bedroeg de gecorrigeerde bedrijfsmarge van het segment 12,1%. Het segment leverde de sterkste operationele prestatie tijdens het kwartaal, zelfs met aanzienlijke inflatie in Europa. De verkoop in het nieuwbouwsegment was in de meeste regio's solide en het commerciële kanaal toonde veerkracht met voortzetting van nieuwbouw- en verbouwingsprojecten. In de meeste markten is het aantal woningverbouwingen vertraagd als gevolg van krappere consumentenbestedingen en hogere rentetarieven. Verkoopcijfers in ons keramische segment in de VS zijn in de loop van het kwartaal toegenomen en we krijgen steun met onze nieuwe introducties met hogere marges die een alternatief zijn voor Europese invoer. Onze verkoop van werkbladen steeg tijdens het kwartaal, aangevoerd door onze hoogwaardige kwartsassortiment. Onze Europese resultaten in het keramische segment overtroffen onze verwachtingen dankzij onze verkoop- en prijsacties, evenals de positieve mix en Italiaanse energiesubsidies. De verkoop van onze premium assortiment bleef sterk, terwijl de gestegen gasprijzen de verkoop van onze outdoor- en goedkopere producten beïnvloedden. In onze andere keramiekmarkten is de omzet voornamelijk gegroeid door de prijsstelling, evenals de mix en kracht in de commerciële kanalen. Alle bedrijven verminderen de productie in het vierde kwartaal, wat onze kosten zal verhogen.

'Voor het kwartaal bedroeg de nettoverkoop van ons segment vloeren in de rest van de wereld $ 0,7 miljard, een gemelde daling van 4,8%, of een stijging van 9,4% op een constante basis. De operationele marge van het segment bedroeg 6,2% als gevolg van hogere inflatie, tijdelijke productiestops en lagere volumes, gedeeltelijk gecompenseerd door verbeteringen in de productmix. De gecorrigeerde bedrijfsmarge van het segment bedroeg 8,5%, exclusief de impact van herstructureringsactiviteiten en de bijzondere waardevermindering van bepaalde immateriële activa. De omzet van het segment steeg voornamelijk door prijsstijgingen en groei in onze panelen, isolatie en Oceanië-activiteiten. De verkopen van het segment zijn voornamelijk voor woningen en werden meer beïnvloed door beperkte consumentenbestedingen. De detailhandel is bezig met het verminderen van voorraden en consumentenactiviteit daalt in alle categorieën. Onze marges werden gecomprimeerd door inflatie, een lager verkoopvolume en een verminderde productie. De afzwakkende markten maken het moeilijker om extra prijsverhogingen door te voeren. Met een afname van de verkoop van vloeren, hebben we de promotionele activiteiten verhoogd om consumentenactiviteit aan te moedigen. Terwijl ons premium laminaat en LVT onder grotere druk stonden, groeide de verkoop van ons meer op waarde gerichte vinylplaten. We hebben de overname afgerond van een kleine Poolse vinylproducent, waarmee we onze activiteiten in Centraal- en Oost-Europa uitbreiden. Nieuwe bouwprojecten in West-Europa beginnen te vertragen en we verbeteren onze isolatiedistributie door ons klantenbestand en onze export uit te breiden. Onze verkoopprijzen voor isolatie liepen iets achter op de inflatie en de resultaten van onze panelen verslechterden toen de vraag afnam en de concurrentie verhevigde. De Franse panelenfabriek die we vorig jaar hebben overgenomen, verhoogt de verkoop en we hebben de productiviteit en bedrijfskosten verbeterd. We hebben de distributie van onze hoogwaardige decoratieve panelen uitgebreid en een klein Duits bedrijf voor mezzaninevloeren overgenomen dat op onze bestaande activiteiten zal voortbouwen. De Australische markt verbetert naarmate het land de beperkingen omtrent COVID-19 versoepelt. In Nieuw-Zeeland is de situatie lastiger met een teruglopende woningverkoop.

'In het kwartaal bedroeg de nettoverkoop van ons vloersegment in Noord-Amerika $ 1,1 miljard, een gemelde stijging van 3,7%. De operationele marge van het segment was 5,9% als gevolg van hogere inflatie, lagere volumes en tijdelijke productiestops, gedeeltelijk gecompenseerd door prijsstelling en mix verbeteringen en productiviteit. De gecorrigeerde bedrijfsmarge van het segment bedroeg 8,0%, exclusief de impact van herstructurerings-, acquisitie- en integratiegerelateerde kosten en de bijzondere waardevermindering van bepaalde immateriële activa. De omzet van het segment steeg voornamelijk dankzij de prijsstelling, waarbij producten voor harde oppervlakken beter presteerden dankzij onze investeringen in premium laminaat en LVT. De woningmarkt is verzwakt doordat de inflatie de bestedingen van consumenten beïnvloedde en detailhandelaren hun voorraden verminderden. Onze prijsacties hebben gezorgd voor een compensatie van de materiaal- en energie-inflatie, hoewel lagere productievolumes tot ongunstige absorptie leidden. We voeren onze herstructureringsplannen uit om zowel onze vaste als variabele kosten te verlagen door duurdere activa te sluiten, het personeelsbestand te verkleinen en de productie af te stemmen op de vraag. Onze veerkrachtige verkopen bleven verbeteren, met onze sterkste prestaties in de segmenten nieuwbouw, meergezinswoningen en commerciële kanalen. De verkoop van vinylplaten nam toe omdat de inflatie de interesse in op waarde gerichte vloeropties heeft doen toenemen. De eerste fase van onze nieuwe LVT-fabriek aan de westkust is actief op de geplande productieniveaus. Volgend jaar zullen er extra lijnen worden geïnstalleerd. De vraag naar ons premium laminaat is verder gestegen als hoogwaardig en voordelig alternatief voor andere vloeren. We hebben toezeggingen om onze huidige laminaatcapaciteit te verzadigen en hebben verdere uitbreidingsinvesteringen geïnitieerd. De marktomstandigheden voor tapijt verbeterde in het derde kwartaal meer dan we hadden verwacht, en we verminderde de productie, wat resulteerde in niet-geabsorbeerde kosten. In het tweede kwartaal kondigden we prijsverhogingen voor tapijten aan die in het derde kwartaal werden doorgevoerd toen de inflatie bleef stijgen. Door de afnemende vraag waren we niet in staat om de prijzen verder te verhogen om de inflatie na de aankondiging op consumenten te verhalen. We zien verlagingen van de grondstofkosten die in lijn moeten zijn met onze huidige prijzen wanneer onze voorraad met hogere kosten opraakt. Onze commerciële activiteiten blijven goed presteren en de Architectural Billing Index toont de aanhoudende bouwactiviteit. Onze commerciële marges bleven sterk omdat prijsstelling en mix onze inflatie in het kwartaal dekten. We hebben een kleine rubberfabrikant overgenomen die bekleding produceert die voornamelijk wordt gebruikt in commerciële vloerinstallaties. De omzet in onze tapijtactiviteiten was lager dan het voorgaande jaar doordat grote nationale retailers hun voorraden bleven aanpassen. In juli hebben we een activiteit in niet-geweven vloerkleden en tapijten overgenomen. De integratie ervan levert synergieën op.

'Het is een uitdaging om de duur van de huidige economische omstandigheden of hun impact op onze sector te voorspellen. Aangezien centrale banken over de hele wereld de rente blijven verhogen en de inflatie de uitgaven aan niet-essentiële artikelen verlaagt, verwachten we dat onze activiteiten onder druk zullen blijven staan. Woningverbouwing drijft het grootste deel van onze omzet aan, en consumenten stellen aankopen uit verminderen hun activiteit. In Europa verminderen de gas- en elektriciteitsprijzen de vraag en stijgen onze productie- en materiaalkosten. We verwachten dat regeringen in Europa maatregelen zullen nemen om de impact op de economie, bedrijven en consumenten te verminderen. We zijn gefocust op het beheren van de huidige omgeving. Tegelijkertijd investeren we om onze winstgevendheid op lange termijn te maximaliseren. We verwachten dat de vraag in het vierde kwartaal verder zal dalen, waarna we de productie zullen verminderen, wat resulteert in grotere niet-geabsorbeerde overheadkosten. Om onze verkoopcijfers te verhogen, verhogen we de promotionele activiteiten, introduceren we gedifferentieerde assortimenten en reageren we op concurrerende acties. We voeren herstructureringsacties uit, verlagen de administratieve en productiekosten en verminderen de investeringen in marketing en reclame. De materiaalprijzen hebben gepiekt in deze periode en zijn in veel categorieën begonnen met afzwakken. In Europa worden vloerprojecten uitgesteld, waardoor de industriële volumes worden gecomprimeerd. Ondertussen verhogen we de voorraden van specifieke producten, vooruitlopend op de verwachte hogere energiekosten deze winter. Na onze prijsaankondiging in de VS in het tweede kwartaal, hebben we piekkosten voor tapijtmateriaal opgelopen die onze marges zullen comprimeren totdat ze onze voorraad zijn doorlopen. We stellen kapitaalprojecten uit die geen invloed hebben op onze langetermijnstrategieën, terwijl we projecten voltooien die essentieel zijn voor de kortetermijnprestaties van ons bedrijf. Tot slot verwachten we dat de stijgende koers van de Amerikaanse dollar onze gecorrigeerde resultaten zal blijven verminderen. Gezien deze factoren verwachten we dat onze gecorrigeerde WPA voor het vierde kwartaal $ 1,40 tot $ 1,50 zal zijn, exclusief eventuele herstructureringen of andere eenmalige kosten.

'In de afgelopen decennia heeft Mohawk met succes vele uitdagende periodes en recessies in de sector doorstaan. De fundamenten van ons bedrijf blijven sterk en vloeren blijven een essentieel onderdeel van alle nieuwbouw en verbouwingen. Mohawk heeft toonaangevende posities opgebouwd in belangrijke markten over de hele wereld met bekende merken en een uitgebreid productaanbod. Tijdens deze periode investeren we voor het herstel van de markt dat altijd optreedt na onze sectorcontracten. We breiden onze snelgroeiende categorieën van LVT, laminaat, kwartswerkbladen, premium keramiek en isolatie uit, wat onze omzet en winstgevendheid zal verhogen in de volgende groeicyclus. Bovendien hebben we strategische acquisities uitgevoerd die onze activiteiten versterken en aanzienlijke synergieën creëren die de gecombineerde resultaten zullen verbeteren. Mohawk heeft een sterke balans met een lage netto-schuldenlast van 1,2 keer de EBITDA en een beschikbare liquiditeit van meer dan $ 1,8 miljard om de huidige situatie te doorstaan en de langetermijnresultaten te optimaliseren.”

OVER MOHAWK INDUSTRIES
Mohawk Industries is de toonaangevende wereldwijde vloerfabrikant die producten maakt om woon- en commerciële ruimtes over de hele wereld te verbeteren. De verticaal geïntegreerde productie- en distributieprocessen van Mohawk bieden concurrentievoordelen bij de productie van tapijt, vloerkleden, keramische tegels, laminaat en vloeren van hout, steen en vinyl. Onze toonaangevende innovaties hebben producten en technologieën opgeleverd die onze merken op de markt onderscheiden en voldoen aan alle eisen op het gebied van nieuwbouw en verbouwingen. Onze merken waaronder American Olean, Daltile, Durkan, Eliane, Feltex, Godfrey Hirst, IVC, Karastan, Marazzi, Mohawk, Mohawk Group, Pergo, Quick-Step en Unilin behoren tot de bekendste van de sector. In het afgelopen decennium heeft Mohawk het bedrijf getransformeerd van een Amerikaanse tapijtfabrikant tot 's werelds grootste vloerenbedrijf met vestigingen in Australië, Brazilië, Canada, Europa, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

Bepaalde uitspraken in de onmiddellijk voorgaande paragrafen, met name het anticiperen op toekomstige prestaties, zakelijke vooruitzichten, groei- en operationele strategieën en soortgelijke zaken en die met de woorden 'zou kunnen', 'zou moeten', 'wordt geacht', 'wordt geanticipeerd', 'wordt verwacht, ' en 'schattingen' of soortgelijke uitdrukkingen worden beschreven vormen 'toekomstgerichte verklaringen'. Ten aanzien van deze uitspraken doet Mohawk een beroep op de zogenaamde 'veilige haven' voor toekomstgerichte uitspraken, genoemd in de Private Securities Litigation Reform Act van 1995. Er bestaat geen garantie ten aanzien van de nauwkeurigheid van toekomstgerichte verklaringen omdat deze zijn gebaseerd op uiteenlopende veronderstellingen die risico's en onzekerheden met zich meebrengen. De volgende belangrijke factoren kunnen leiden tot afwijkende toekomstige resultaten: veranderingen in economische of industriële omstandigheden; concurrentie; inflatie en deflatie van grondstoffenprijzen en andere inputkosten; inflatie en deflatie in consumentenmarkten; energiekosten en -voorzieningen; timing en niveau van investeringsuitgaven; timing en implementatie van prijsverhogingen voor producten van de onderneming; kosten van bijzondere waardeverminderingen; integratie van overnames; internationale activiteiten; introductie van nieuwe producten; rationalisatie van bedrijfsvoering; belastingen en belastinghervorming; product- en andere claims; rechtszaken; de risico's en onzekerheden met betrekking tot de coronapandemie; en andere risico's genoemd in de SEC-rapporten en openbare aankondigingen van Mohawk.

Conference call vrijdag 28 oktober 2022 om 11:00 uur oostelijke tijd
Het telefoonnummer is 1-833-630-1962 voor de V.S./Canada en 1-412-317-1843 voor internationaal/lokaal gebruik. Een herhaling is beschikbaar tot 25 november 2022, door te bellen naar 1-877-344-7529 voor Amerikaanse/lokale gesprekken en 1-412-317-0088 voor internationale/lokale gesprekken en toegangscode # 8886985 in te voeren.

Contactpersoon: James Brunk, Chief Financial Officer (706) 624-2239

MOHAWK INDUSTRIES, INC. AND SUBSIDIARIES       
(Unaudited)       
Condensed Consolidated Statement of Operations DataThree Months Ended Nine Months Ended
(Amounts in thousands, except per share data)October 1, 2022 October 2, 2021 October 1, 2022 October 2, 2021
        
Net sales$2,917,539  2,817,017   9,086,390  8,439,876 
Cost of sales 2,203,878  1,979,702   6,697,404  5,908,585 
Gross profit 713,661  837,315   2,388,986  2,531,291 
Selling, general and administrative expenses 523,479  477,341   1,510,076  1,449,378 
Impairment of goodwill and indefinite-lived intangibles 695,771  -   695,771  - 
Operating (loss) income (505,589) 359,974   183,139  1,081,913 
Interest expense 13,797  14,948   37,337  45,083 
Other (income) expense, net (1,242) 21   (1,622) (13,374)
(Loss) earnings before income taxes (518,144) 345,005   147,424  1,050,204 
Income tax expense 15,569  73,821   155,193  205,756 
Net (loss) earnings including noncontrolling interests (533,713) 271,184   (7,769) 844,448 
Net earnings attributable to noncontrolling interests 256  206   440  378 
Net (loss) earnings attributable to Mohawk Industries , Inc.$(533,969) 270,978   (8,209) 844,070 
        
Basic (loss) earnings per share attributable to Mohawk Industries , Inc.       
Basic (loss) earnings per share attributable to Mohawk Industries , Inc.$(8.40) 3.95   (0.13) 12.16 
Weighted-average common shares outstanding - basic 63,534  68,541   63,923  69,389 
        
Diluted (loss) earnings per share attributable to Mohawk Industries , Inc.       
Diluted (loss) earnings per share attributable to Mohawk Industries , Inc.$(8.40) 3.93   (0.13) 12.11 
Weighted-average common shares outstanding - diluted 63,534  68,864   63,923  69,683 
        
        
        
Other Financial Information       
(Amounts in thousands)       
Net cash provided by operating activities$224,774  498,739   427,435  1,096,735 
Less: Capital expenditures 150,043  147,740   430,084  375,179 
Free cash flow$74,731  350,999   (2,649) 721,556 
        
Depreciation and amortization$153,466  148,618   436,449  448,299 
        
        
Condensed Consolidated Balance Sheet Data       
(Amounts in thousands)       
     October 1, 2022 October 2, 2021
ASSETS       
Current assets:       
Cash and cash equivalents    $326,971  1,128,027 
Short-term investments     110,000  - 
Receivables, net     2,003,261  1,880,476 
Inventories     2,900,116  2,215,630 
Prepaid expenses and other current assets     513,981  421,944 
Total current assets     5,854,329  5,646,077 
Property, plant and equipment, net     4,524,536  4,442,339 
Right of use operating lease assets     400,412  385,606 
Goodwill     1,827,968  2,612,201 
Intangible assets, net     823,100  911,271 
Deferred income taxes and other non-current assets     370,689  452,806 
Total assets    $13,801,034  14,450,300 
LIABILITIES AND STOCKHOLDERS' EQUITY       
Current liabilities:       
Short-term debt and current portion of long-term debt    $1,542,139  588,669 
Accounts payable and accrued expenses     2,256,097  2,209,942 
Current operating lease liabilities     106,511  103,132 
Total current liabilities     3,904,747  2,901,743 
Long-term debt, less current portion     1,019,984  1,710,207 
Non-current operating lease liabilities     306,617  292,806 
Deferred income taxes and other long-term liabilities     744,629  793,095 
Total liabilities     5,975,977  5,697,851 
Total stockholders' equity     7,825,057  8,752,449 
Total liabilities and stockholders' equity    $13,801,034  14,450,300 
        
Segment InformationThree Months Ended As of or for the Nine Months Ended
(Amounts in thousands)October 1, 2022 October 2, 2021 October 1, 2022 October 2, 2021
        
Net sales:       
Global Ceramic$1,096,656  998,444   3,319,982  2,967,818 
Flooring NA 1,089,634  1,050,453   3,261,082  3,100,892 
Flooring ROW 731,249  768,120   2,505,326  2,371,166 
Consolidated net sales$2,917,539  2,817,017   9,086,390  8,439,876 
        
Operating (loss) income:       
Global Ceramic$(559,706) 118,896   (305,099) 343,135 
Flooring NA 64,672  118,625   260,026  315,866 
Flooring ROW 45,508  133,595   304,265  456,787 
Corporate and intersegment eliminations (56,063) (11,142)  (76,053) (33,875)
Consolidated operating (loss) income$(505,589) 359,974   183,139  1,081,913 
        
Assets:       
Global Ceramic    $4,866,822  5,174,981 
Flooring NA     4,490,502  3,960,037 
Flooring ROW     4,036,675  4,276,310 
Corporate and intersegment eliminations     407,035  1,038,972 
Consolidated assets    $13,801,034  14,450,300 


Reconciliation of Net (Loss) Earnings Attributable to Mohawk Industries , Inc. to Adjusted Net Earnings Attributable to Mohawk Industries , Inc. and Adjusted Diluted Earnings Per Share Attributable to Mohawk Industries , Inc.
(Amounts in thousands, except per share data)
    Three Months Ended Nine Months Ended  
    October 1, 2022 October 2, 2021 October 1, 2022 October 2, 2021  
Net (loss) earnings attributable to Mohawk Industries , Inc. $(533,969) 270,978  (8,209) 844,070   
Adjusting items:            
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  34,460  1,044  38,118  18,560   
Acquisitions purchase accounting, including inventory step-up  1,401  226  1,544  682   
Impairment of goodwill and indefinite-lived intangibles  695,771  -  695,771  -   
Resolution of foreign non-income tax contingencies  -  -  -  (6,211)  
Income tax effect on resolution of foreign non-income tax contingencies  -  -  -  2,302   
One-time tax planning election   -  -  -  (26,731)  
Legal settlements and reserves   45,000  -  45,000  -   
Release of indemnification asset   -  -  7,324  -   
Income taxes - reversal of uncertain tax position  -  -  (7,324) -   
Income taxes - impairment of goodwill and indefinite-lived intangibles  (10,168) -  (10,168) -   
Income taxes    (20,487) (203) (23,291) (4,317)  
Adjusted net earnings attributable to Mohawk Industries , Inc. $212,008  272,045  738,765  828,355   
Adjusted diluted earnings per share attributable to Mohawk Industries , Inc. $3.34  3.95  11.56  11.89   
Weighted-average common shares outstanding - diluted  63,534  68,864  63,923  69,683   
 
 
             
Reconciliation of Total Debt to Net Debt Less Short-Term Investments
(Amounts in thousands)            
    October 1, 2022        
Short-term debt and current portion of long-term debt $1,542,139         
Long-term debt, less current portion   1,019,984         
Total debt    2,562,123         
Less: Cash and cash equivalents   326,971         
Net debt    2,235,152         
Less: Short-term investments   110,000         
Net debt less short-term investments  $2,125,152         
             
             
             
Reconciliation of Operating Income (Loss) to Adjusted EBITDA
(Amounts in thousands)           Trailing Twelve
    Three Months Ended Months Ended
    December 31,2021 April 2,2022 July 2,2022 October 1, 2022 October 1, 2022
Operating income (loss)   $253,098  320,801  367,927  (505,589) 436,237 
Other income (expense)    (1,140) (2,438) 2,818  1,242  482 
Net income attributable to noncontrolling interests  (11) (105) (79) (256) (451)
Depreciation and amortization(1)   143,411  141,415  141,569  153,466  579,861 
EBITDA    395,358  459,673  512,235  (351,137) 1,016,129 
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  4,641  1,857  1,801  21,375  29,674 
Acquisitions purchase accounting, including inventory step-up  1,067  -  143  1,401  2,611 
Impairment of goodwill and indefinite-lived intangibles  -  -  -  695,771  695,771 
Legal settlements and reserves   -  -  -  45,000  45,000 
Release of indemnification asset   -  7,324  -  -  7,324 
Adjusted EBITDA   $401,066  468,854  514,179  412,410  1,796,509 
             
Net debt less short-term investments to adjusted EBITDA         1.2 
(1) Includes accelerated depreciation of $13,085 for Q3 2022.          
             
             
Reconciliation of Net Sales to Net Sales on a Constant Exchange Rate and on Constant Shipping Days
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended Nine Months Ended  
    October 1, 2022 October 2, 2021 October 1, 2022 October 2, 2021  
Net sales   $2,917,539  2,817,017  9,086,390  8,439,876   
Adjustment to net sales on constant shipping days  17,504  -  49,315  -   
Adjustment to net sales on a constant exchange rate  116,782  -  327,350  -   
Net sales on a constant exchange rate and constant shipping days $3,051,825  2,817,017  9,463,055  8,439,876   
             
             
Reconciliation of Segment Net Sales to Segment Net Sales on a Constant Exchange Rate and on Constant Shipping Days
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
Global Ceramic   October 1, 2022 October 2, 2021      
Net sales   $1,096,656  998,444       
Adjustment to segment net sales on constant shipping days  4,542  -       
Adjustment to segment net sales on a constant exchange rate  20,774  -       
Segment net sales on a constant exchange rate and constant shipping days $1,121,972  998,444       
             
             
Reconciliation of Segment Net Sales to Adjusted Segment Net Sales
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
Flooring NA   October 1, 2022 October 2, 2021      
Net sales   $1,089,634  1,050,453       
Rug adjustment    40,000  -       
Adjusted segment net sales $1,129,634  1,050,453       
             
             
Reconciliation of Segment Net Sales to Segment Net Sales on a Constant Exchange Rate and on Constant Shipping Days
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
Flooring ROW   October 1, 2022 October 2, 2021      
Net sales   $731,249  768,120       
Adjustment to segment net sales on constant shipping days  12,962  -       
Adjustment to segment net sales on a constant exchange rate  96,008  -       
Segment net sales on a constant exchange rate and constant shipping days $840,219  768,120       
             
             
Reconciliation of Gross Profit to Adjusted Gross Profit
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
    October 1, 2022 October 2, 2021      
Gross Profit   $713,661  837,315       
Adjustments to gross profit:            
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  30,422  552       
Acquisitions purchase accounting, including inventory step-up  1,401  226       
Adjusted gross profit   $745,484  838,093       
             
             
Reconciliation of Selling, General and Administrative Expenses to Adjusted Selling, General and Administrative Expenses
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
    October 1, 2022 October 2, 2021      
Selling, general and administrative expenses $523,479  477,341       
Adjustments to selling, general and administrative expenses:          
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  (4,117) (521)      
Legal settlements and reserves   (45,000) -       
Adjusted selling, general and administrative expenses $474,362  476,820       
          
             
Reconciliation of Operating (Loss) Income to Adjusted Operating Income
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended    
    October 1, 2022 October 2, 2021      
Operating (loss) income   $(505,589) 359,974       
Adjustments to operating (loss) income:           
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  34,539  1,073       
Acquisitions purchase accounting, including inventory step-up  1,401  226       
Impairment of goodwill and indefinite-lived intangibles  695,771  -       
Legal settlements and reserves   45,000  -       
Adjusted operating income  $271,122  361,273       
             
             
Reconciliation of Segment Operating (Loss) Income to Adjusted Segment Operating Income
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
Global Ceramic   October 1, 2022 October 2, 2021      
Operating (loss) income   $(559,706) 118,896       
Adjustments to segment operating (loss) income:          
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  3,366  212       
Impairment of goodwill    688,514  -       
Adjusted segment operating income  $132,174  119,108       
             
             
Reconciliation of Segment Operating Income to Adjusted Segment Operating Income
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
Flooring NA   October 1, 2022 October 2, 2021      
Operating income   $64,672  118,625       
Adjustments to segment operating income:          
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  20,223  1,396       
Acquisitions purchase accounting, including inventory step-up  1,401  -       
Impairment of indefinite-lived intangibles  1,407  -       
Adjusted segment operating income  $87,703  120,021       
             
             
Reconciliation of Segment Operating Income to Adjusted Segment Operating Income
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
Flooring ROW   October 1, 2022 October 2, 2021      
Operating income   $45,508  133,595       
Adjustments to segment operating income:          
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  10,950  (454)      
Acquisitions purchase accounting, including inventory step-up  -  226       
Impairment of indefinite-lived intangibles  5,850  -       
Adjusted segment operating income  $62,308  133,367       
             
             
Reconciliation of Segment Operating (Loss) to Adjusted Segment Operating (Loss)
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
Corporate and intersegment eliminations October 1, 2022 October 2, 2021      
Operating (loss)   $(56,063) (11,142)      
Adjustments to segment operating (loss):          
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  -  (82)      
Legal settlements and reserves   45,000  -       
Adjusted segment operating (loss)  $(11,063) (11,224)      
             
             
Reconciliation of (Loss) Earnings Including Noncontrolling Interests Before Income Taxes to Adjusted Earnings Including Noncontrolling Interests Before Income Taxes
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
    October 1, 2022 October 2, 2021      
(Loss) earnings before income taxes  $(518,144) 345,005       
Net earnings attributable to noncontrolling interests  (256) (206)      
Adjustments to (loss) earnings including noncontrolling interests before income taxes:          
Restructuring, acquisition and integration-related and other costs  34,460  1,044       
Acquisitions purchase accounting, including inventory step-up  1,401  226       
Impairment of goodwill and indefinite-lived intangibles  695,771  -       
Legal settlements and reserves   45,000  -       
Adjusted earnings including noncontrolling interests before income taxes $258,232  346,069       
             
             
Reconciliation of Income Tax Expense to Adjusted Income Tax Expense
(Amounts in thousands)            
    Three Months Ended      
    October 1, 2022 October 2, 2021      
Income tax expense   $15,569  73,821       
Income tax effect on impairment of goodwill and indefinite-lived intangibles  10,168  -       
Income tax effect of adjusting items   20,487  203       
Adjusted income tax expense  $46,224  74,024       
             
Adjusted income tax rate   17.9% 21.4%      
             
Het bedrijf vult zijn verkorte geconsolideerde jaarrekening, die wordt opgesteld en gepresenteerd conform de Amerikaanse grondslagen voor financiële verslaggeving (US GAAP), aan met bepaalde non-GAAP-financiële maatstaven. Zoals vereist op grond van de regels van de Securities and Exchange Commission, zijn de bovenstaande tabellen afgestemd op de non-GAAP-financiële maatstaven van het bedrijf conform de meest direct vergelijkbare US GAAP-maatstaf. Elk van de hierboven genoemde non-GAAP-maatstaven moeten worden beschouwd als aanvulling op een vergelijkbare US GAAP-maatstaf en is mogelijk niet vergelijkbaar met soortgelijke maatstaven die door andere ondernemingen worden gerapporteerd. Het bedrijf is van mening dat deze non-GAAP-maatstaven, wanneer ze worden afgestemd op de overeenkomstige US GAAP-maatstaf, haar investeerders als volgt helpen: Non-GAAP-omzetmaatstavem die helpen bij het identificeren van groeitrends en bij vergelijkingen van omzet met voorgaande en toekomstige perioden en non-GAAP-winstgevendheidsmaatstaven die helpen bij het krijgen van inzicht in de winstgevendheidstrends op de lange termijn van de activiteiten van het bedrijf en bij vergelijkingen van de winst met eerdere en toekomstige perioden.
             
Het bedrijf neemt bepaalde posten niet op in zijn non-GAAP-omzetcijfers omdat deze per periode aanzienlijk kunnen verschillen en onderliggende bedrijfstrends kunnen verhullen. Posten die niet zijn opgenomen in de non-GAAP-omzetmaatstaven van het bedrijf zijn onder andere: transacties en omrekeningen in vreemde valuta en de impact van overnames.
             
Het bedrijf neemt bepaalde posten niet op in zijn non-GAAP-winstgevendheidsmaatstaven omdat deze mogelijk niet indicatief zijn of niets te maken hebben met de kernprestaties van het bedrijf. Zaken die zijn uitgesloten van de non-GAAP-winstgevendheidsmaatstaven van het bedrijf zijn onder meer: herstructurering, acquisitie en integratie-gerelateerde en andere kosten, juridische schikkingen en reserves, bijzondere waardevermindering van goodwill en immateriële vaste activa, aankoopboekhouding van acquisitie, inclusief voorraadverhoging, vrijgave van schadeloosstelling van activa en het terugdraaien van onzekere belastingposities.