4 redenen om als ondernemer een bedrijfswagen te nemen via financial lease

Veel kleine ondernemers hebben vervoer nodig voor hun bedrijf. Het aankopen van een zakelijke auto, of dit nu een personenauto of een bestelwagen is, behoort niet altijd tot de financiële mogelijkheden en is ook zeker niet zonder meer de beste keuze als dat wel het geval is. Een interessant alternatief om dan toch aan een bedrijfswagen te kopen, is door gebruik te maken van financial lease. Dat blijkt voor ondernemers vaak voordeliger te zijn dan operational lease, omdat de leasemaatschappij in dat laatste geval meer risico loopt en je doorgaans een hoger maandbedrag moet betalen. We bespreken vier redenen om als ondernemer een bedrijfswagen te nemen via financial lease.

Niet in één keer veel geld investeren

Wanneer je een auto wilt kopen voor zakelijk gebruik, is het nogal een investering als je hem koopt. Je moet dan in één keer een hoop geld neerleggen om je gewenste bedrijfswagen te kunnen krijgen. Dat betekent dat je een flinke graai moet doen in de bedrijfskas of zelfs je persoonlijke vermogen. Dat geld heeft niet elke ondernemer zomaar paraat. Financial lease maakt het mogelijk om tóch op korte termijn in een fijne en praktische bedrijfswagen te kunnen rijden. Zo kun je bijvoorbeeld een handige Volkswagen Caddy leasen voor je bedrijf.

Fiscale voordelen

Tijdens de looptijd van je financial leasecontract ben je al economisch eigenaar van de auto. Dat betekent dat je bedrijfswagen op de balans van je onderneming staat. Als gevolg daarvan kun je als ondernemer zelf gebruikmaken van alle bijkomende fiscale voordelen daarvan, zoals investeringsaftrek en fiscaal afschrijven. Ook kun je de gefactureerde btw terugvorderen wanneer je je aangifte omzetbelasting indient. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de fiscaal aftrekbare rente- en afschrijvingskosten.

Eigenaar worden

Aan het einde van je financial leasecontract ben je juridisch eigenaar van je bedrijfswagen en staat deze volledig tot jouw beschikking. Zo stort je het geld dat je kwijt bent voor de lease niet in een bodemloze put, maar houd je er daadwerkelijk een auto aan over. Het is dan aan jou of je de auto wilt verkopen of erin wilt blijven rijden. Die overweging kun je maken op basis van de (dalende) dagwaarde van de auto en de kosten voor een leasecontract voor een eventuele nieuwe bedrijfsauto. Zelf je maandtermijn bepalen

Bij financial lease draag je maandelijks af gedurende een vastgestelde periode om in je gewenste bedrijfswagen te kunnen rijden. Voor een groot deel kun je zelf je maandbedrag bepalen. Bijvoorbeeld door een aanbetaling te doen, door het bepalen van de slottermijn aan het einde van de looptijd of door het aanpassen van de looptijd. Zorg er wel voor wanneer je een financial leasecontract aangaat, bijvoorbeeld bij Dutch Vans, dat je geen langer leasecontract afsluit dan de termijn waarin je van de wagen gebruik denkt te willen maken. Je kunt de auto immers pas verkopen wanneer je juridisch eigenaar bent geworden.

Het is wel belangrijk om te realiseren dan je bij financial lease geen servicecontract hebt. Voor onderhoud en reparaties aan je bedrijfswagen moet je dus zelf zorgen en betalen. Ook is het goed om te beseffen dat financial lease als schuld terugkomt op je balans. Daardoor daalt je solvabiliteit, oftewel je hoeveelheid eigen vermogen ten opzichte van je balanstotaal. Dat is geen probleem, totdat je een financiering probeert te krijgen.