eToro maakt in samenwerking met Broadridge proxy voting mogelijk voor particuliere beleggers

Sociaal investeringsnetwerk eToro heeft in samenwerking met Broadridge Financial Solutions Inc. (NYSE: BR) de mogelijkheid tot proxy voting beschikbaar gesteld.

eToro-gebruikers, waaronder degenen die in fractionele aandelen beleggen, kunnen op eenvoudige wijze deelnemen aan jaarlijkse algemene vergaderingen van aandeelhouders door een stemvolmacht af te geven en mee te stemmen over onderwerpen als fusies, beloningsbeleid en voorstellen rondom ESG. Stemmen worden ingediend door de gebruikers en worden samengevoegd en gedeeld met eToro.

De meerderheid van de particuliere beleggers zegt een stem te willen hebben in de besluitvorming van de bedrijven waarin zij investeren. Volgens een onderzoek van eToro onder 500 Nederlandse particuliere beleggers, blijkt dat een ruime meerderheid (61%) zou willen meestemmen bij algemene vergaderingen. Als we onderscheid maken in leeftijd, blijkt deze behoefte het grootst te zijn onder de jongere doelgroep (leeftijd 18-34) en het kleinst bij de oudere doelgroep (55 jaar en ouder). De percentages zijn respectievelijk 78% en 56%. Maken we onderscheid in ervaring, dan blijkt de wens om te stemmen het grootst bij beleggers met 3-5 jaar ervaring (69%) en het kleinst bij beleggers die al meer dan 20 jaar beleggen (47%).

Op de vraag over welke bedrijfszaken beleggers het liefst willen meebeslissen, werden dividenduitkering (40%), loon van bestuurders (36%) en klimaatstrategie (33%) het vaakst genoemd. Respondenten geven verder aan dat ze het liefst deelnemen aan algemene vergaderingen door online hun stem uit te brengen. Stemmen via post is het minst populair.

Yoni Assia, eToro’s CEO en co-founder: “In de afgelopen jaren zagen we een explosieve groei in het aantal particuliere beleggers. Deze groep heeft het potentieel om een wezenlijk verschil te maken op de financiële markten. Dankzij ons partnership met Broadridge kunnen eToro-gebruikers nu hun stem laten horen ten aanzien van het beleid van vele grote organisaties wereldwijd. Dit is een belangrijke mijlpaal in ons streven om de financiële markten toegankelijker te maken voor de particuliere belegger en één die nog lang van invloed zal zijn op de sector.”

“Particuliere beleggers hebben niet altijd de inspraak gehad of de ondersteuning gekregen die ze verdienen, maar dit verandert snel en toegang tot proxy voting is daarbij een belangrijke stap. Er is onder particuliere beleggers duidelijk een grote vraag om deel te nemen aan algemene vergaderingen van aandeelhouders, en we kijken ernaar uit om dit via deze nieuwe functie nu mogelijk te maken voor eToro-gebruikers.”

Martin Koopman, President, Bank Broker-Dealer Investor Communication Solutions bij Broadridge: “De enorme groei in particuliere beleggers heeft geleid tot een stapsgewijze verandering in de vraag naar meer betrokken aandeelhouderschap. Particuliere beleggers willen steeds vaker hun stem laten horen aan de bedrijven in hun portefeuille door mee te stemmen over belangrijke kwesties. We zijn verheugd om samen te werken met eToro en de toekomst van corporate governance vorm te geven door middel van onze geavanceerde proxy voting-oplossing, en hun klanten de mogelijkheid te bieden om te stemmen door middel van een gedifferentieerd dienstenaanbod."

Voor aandelen die aan Amerikaanse beurzen zijn genoteerd zal proxy voting later deze maand live gaan op het eToro-platform. Proxy voting voor aandelen die aan andere wereldwijde beurzen zijn genoteerd volgen daarna. In de komende maanden zullen eToro-gebruikers ook kunnen deelnemen aan facultatieve corporate actions.