Deceuninck bevestigt verliescijfers

Deceuninck heeft het vierde kwartaal van 2008 afgesloten met een omzet van 140,7 miljoen euro, een daling met 11,1 procent tegenover een jaar geleden. De producent van pvc-raamprofielen bevestigt de prognose om 2008 met een nettoverlies af te sluiten, zo staat donderdag in een trading update. Dat verlies zal rond de 5 miljoen euro liggen.

(tijd) - Met een omzetdaling van 11,1 procent blijft Deceuninck achter op de verwachtingen van KBC Securities. Analist Wim Hoste had gerekend op een daling van 6,3 procent tot 148 miljoen euro. De volumes bij Deceuninck vielen in de laatste drie maanden van het jaar met 13,3 procent terug.

Deceuninck leed ook in het vierde kwartaal onder de wereldwijde economische groeivertraging. Het bedrijf wordt als belangrijke speler in de bouwsector volop geraakt daar de recessie. Dat gebeurde zowel op de mature markten in West-Europa en de VS als in de groeiregio\'s in Centraal- en Oost-Europa en Turkije. In Europa daalde de omzet met 10 procent en de verkochte volumes met 11,5 procent. In de VS ging de omzet zelfs met 26 procent achteruit.

Behalve de recessie blijven ook valutaschommelingen het bedrijf parten spelen. Vooral de verzwakking van de Turkse lire en het Britse pond tegenover de euro wogen op de omzet van Deceuninck . De wisselkoersverschillen namen in het vierde kwartaal 2,4 procent van de omzetdaling van 11,1 procent voor hun rekening.

Over heel 2008 boekte het West-Vlaamse bedrijf 629 miljoen euro omzet, een terugval met 4,2 procent tegenover 2007. Op 12 maart maakt Deceuninck de volledige jaarcijfers bekend, maar de groep bevestigt in zijn trading update dat ze een nettoverlies verwacht voor het boekjaar. \'De verhoopte kentering in de koers van de Turkse Lire ten opzichte van de euro en vooral ten opzichte van de dollar is er niet gekomen\', is te horen.

In november, bij de aankondiging van de intentie om kapitaal op te halen, liet Deceuninck nog weten rekening te houden met een nettoverlies. \'Dat wordt het nu zeker\', bevestigt woordvoerder Ludo Debever. Hij blijft bij de grootteorde van 5 miljoen euro die in november werd gesuggereerd, \'maar de jaarrekeningen worden nu volop opgesteld\'.

Clement De Meersman, de gedelegeerde bestuurder van Deceuninck , in de mededeling: \'Ook 2009 wordt een moeilijk jaar. Pas aan het einde van het eerste semester zullen we in staat zijn om te evalueren of de talrijke overheidsmaatregelen die in heel wat landen werden genomen om de residentiële bouwactiviteit te ondersteunen voldoende zullen zijn om het tij te doen keren.\'

Over de op handen zijnde kapitaalverhoging geeft Deceuninck geen nieuws. De groep \'pleegt verder overleg met haar kredietverstrekkers\' en \'zal communiceren zodra ze over meer informatie beschikt\'.

(bron: www.tijd.be en www.deceuninck.com)