Is beleggen in zelfrijdende auto's een verstandige keuze?

De zelfrijdende auto komt er spoedig aan. Er zijn steeds meer ontwikkelaars die druk bezig zijn met het produceren van een zelfrijdende auto; niet gek, want er zijn veel voordelen te noemen voor deze auto's. Zo kunnen de wagens een oplossing bieden voor het fileprobleem en worden premies voor autoverzekeringen waarschijnlijk betaalbaarder. Voor de gehele ontwikkeling is er veel geld nodig. Kan er worden belegd in zelfrijdende auto’s? En zo ja, kan dit gezien worden als een verstandige keuze?

Zelfrijdendeauto

Voordelen zelfrijdende auto's

Er wordt door meerdere partijen al zeer positief gekeken naar de toekomst van de zelfrijdende auto. Deze wagens zouden namelijk veel problemen op kunnen lossen die we op dit moment op de weg ervaren. Denk aan filevorming en ongevallen. Zelfrijdende auto's kunnen zodanig worden geprogrammeerd dat er minder files zullen ontstaan, omdat ze dichter op elkaar kunnen rijden. Ook zijn er veel minder kansen op ongelukken, door het reactievermogen van de bolides. Daarnaast zijn er waarschijnlijk niet meer meerdere auto's per huishouden nodig, omdat er mogelijk meer diensten vergelijkbaar met Uber komen. En wat te denken van de autoverzekering? Het gaat een hoop schelen als er geen conflicten ontstaan over wie er schuldig is, helemaal als er ook nog een stuk minder ongevallen ontstaan. Hiermee kan de prijs van de premie voor de autoverzekering mogelijk een stuk minder hoog worden en zullen verzekeringspolissen er heel anders uit gaan zien.

Technieken gaan hard

Een zelfrijdende auto geeft nog altijd een beetje een beeld van een sciencefictionfilm. Toch is de toekomst veel dichterbij dan veel mensen in de gaten hebben. Alphabet heeft al flink wat kilometers gemaakt met een zelfrijdende wagen en meerdere bedrijven hebben al aangegeven wat te willen doen met deze auto's. Er wordt veel geld in gestopt en mogelijk kunnen we binnen nu en een paar jaar al de eerste zelfrijdende auto's op de wegen zien. Bedrijven als Ford, BMW , Tesla en zelfs Uber zijn al druk bezig met deze zelfrijdende auto's. Daarnaast worden er al steeds meer technische hoofdstandjes in auto’s verwerkt die weghebben van zelfrijdende auto’s. Hiervan zijn cruise control en navigatie ook onderdeel. Veel mensen maken nog geen gebruik van al die snufjes.

Beleggen een goed idee?

Is het verstandig om alvast te beleggen in zelfrijdende auto's? Natuurlijk is een belegging altijd een risico, maar veel experts denken dat het wel degelijk verstandig kan zijn om te beleggen in deze auto's. Het is dan wel het meest verstandige om te kiezen voor bedrijven die al veel bezig zijn met deze nieuwe technologieën, zoals Alphabet , Tesla, Apple , BMW, Ford en eigenlijk veel grote autobedrijven. De ontwikkelaars die als eerste met een dergelijke wagen op de markt komen, hebben namelijk de grootste kans op een hoog rendement. Aan de andere kant zijn er ook weer juist adviseurs die afraden om te beleggen in de zelfrijdende auto. De toekomst kan nog steeds erg onzeker zijn. Voor beleggers is het daarom vooral verstandig om goed in de gaten te houden wat de ontwikkelaars aan het doen zijn. Deel de belegging ook op door op meerdere grotere bedrijven in te zetten. Het zal immers nooit helemaal zeker zijn waar het grote succes precies zal komen. Of het een goed idee is om te beleggen in zelfrijdende auto’s zal de tijd leren.