Apple: merk of kerk?

Apple is bij zijn aanhangers zeer geliefd en lijkt niets verkeerd te kunnen doen. Apple is geen merk, maar een kerk. Op 26 mei was Apple op de beurs meer waard dan rivaal Microsoft . Dat is opmerkelijk, want op de pc-markt is Apple slechts een dwerg.

Ook op de markt voor mobiele telefoons is Apple bepaald niet dominant. Volgens marktonderzoeker Gartner was in het eerste kwartaal van dit jaar circa 15% van de verkochte mobieltjes afkomstig van Apple . Het Finse Nokia is nog steeds marktleider: 44%.

Op technologisch gebied heeft Apple zich geen grote vernieuwer getoond. Voordat de iPod werd gelanceerd waren er al mp3-spelers, voor de iPhone waren er al smartphones en ook de iPad is niet de eerste `tablet pc`. Waar Apple wel in uitblinkt is gebruiksvriendelijkheid. De apparaten zijn eenvoudig in het gebruik als een deegroller. De ontwerpers stellen niet de techniek maar de gebruikers centraal, en dat is uniek in de computerindustrie.

Ondanks het positieve imago van Apple is het bedrijf net zo bazig en gesloten als pakweg Microsoft . Wie software voor de App Store wil maken moet het programma eerst laten keuren door Apple . De slechte ontvangst van de iPhone 4 werd aanvankelijk ontkend.

Express.be