'iPad kannibaliseert volledige PC-industrie'

Goed nieuws voor Apple betekent meestal slecht nieuws voor Microsoft en dat is ook nu weer het geval. Zowat een jaar geleden leek de vraag naar netbooks - de kleinere varianten van de notebook - te gaan exploderen, terwijl de vraag naar grote broer notebook leek te stagneren.

Netbooks leken zowat het beste op aarde en in de maanden tot aan de lancering van Apple ’s tabletcomputer iPad bereikte de verkoop recordhoogten. Volgens UBS -analyst Maynard Um is daar met de komst van de iPad een einde aan gekomen. Erger nog, het lijkt alsof de iPad de volledige pc-industrie begint te kannibaliseren. (grafiek: Morgan Stanley )

ipad netbook

‘De verkoop van traditionele notebooks wordt bedreigd door de iPad en voor pc-makers is het nu alle hens aan dek om ook een iPadachtige tablet te lanceren. Vooral in het segment van de goedkopere notebooks is dit impact merkbaar. Toch wijst niets er voorlopig op dat de iPad alle pc-verkopen kannibaliseert omdat de functionaliteiten van de iPad vooralsnog de functionaliteiten van een pc niet evenaren. Wat we wel zien is dat consumenten die een iPad kopen de aanschaf van een pc of een upgrade ervan uitstellen.’

Omdat netbooks meestal op Linux of een light versie van Microsoft Windows draaien, heeft deze groeivertraging niet zozeer een impact op Microsoft . Voor gewone pc’s is dat wel het geval, want elke pc die minder verkochtwordt als gevolg van een iPadaankoop betekent een licentie die rechtstreeks van Microsoft naar Apple verhuist. Ook Dell en Hewlett Packard moeten deze ontwikkeling met lede ogen aanschouwen.

Express.be