Google investeert in supersnelweg voor zuivere energie

Het internetbedrijf Alphabet heeft bekend gemaakt te zullen investeren in een windturbine-park voor de Atlantische kust van de Verenigde Staten. Het windturbine-project zou zich over een lengte van meer dan vijfhonderd kilometer uitstrekken voor de kusten van New Jersey tot Virginia en zou een capaciteit van 6.000 megawatt moeten opbouwen.

Ook onderzees
Dat staat gelijkt met 60 procent van de totale capaciteit aan windkracht die het voorbije jaar in de Verenigde Staten is geïnstalleerd en is voldoende om 1,9 miljoen gezinnen van energie te voorzien. Alphabet zegt te investeren in de aanleg van onderzeese kabels die de turbines met elkaar moeten verbinden.

"De kabels moeten de energie van de verschillende windturbine-parken naar een transmissie-station op het vasteland voeren," merkt Rick Needham, directeur duurzame projecten bij Alphabet , op tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

Gecombineerde investeringen
"Het systeem moet functioneren als een supersnelweg voor zuivere energie." Alphabet zou een belang van 37,5 procent hebben in de eerste ontwikkelingsfase van het project. Andere investeerders zijn het Japanse concern Marubeni en Good Energies, een Amerikaanse holding die in energieprojecten investeert. De totale kost van het project zou volgens een aantal ramingen oplopen tot 5 miljard dollar.

Alphabet richt zich op energieleiderschap
Alphabet zegt dat het gebied door zijn relatief ondiepe wateren bijzonder geschikt is om turbines tot meer dan dertig kilometer buiten de kust te plaatsen, waardoor er geprofiteerd kan worden van een sterkere windkracht en de energieparken bovendien vanop het land niet zichtbaar zijn. Needham merkte nog op dat Alphabet een leiderspositie wil verwerven in de ontwikkeling van hernieuwbare energie, maar wenst te investeren in projecten die ook economisch zinvol zijn en een aantrekkelijk rendement kunnen opleveren.

In mei van dit jaar maakte Alphabet al bekend 40 miljoen dollar te investeren in twee windturbineparken in de staat North-Dakota. Dat was de eerste directe investering van het internetbedrijf in de opwekking van hernieuwbare energie.

Express.be