Klacht in Brussel over agressief Aegon

Een concurrent van Aegon heeft dit voorjaar bij de Europese Commissie geklaagd over het agressieve optreden van de met overheidsgeld gesteunde verzekeraar. Dit blijkt uit de officiële brief op de website van de commissie waarin Brussel formeel goedkeuring geeft voor de staatssteun.

Volgens de niet bij naam genoemde concurrent heeft Aegon een agressief prijsbeleid gevoerd in de Nederlandse hypothekenmarkt.

Hierdoor zou het concern in 2009 zijn marktaandeel hebben weten te verdubbelen. De spaarrente die het concern bood, zou verder relatief aantrekkelijk zijn geweest in vergelijking met die van niet door de overheid gesteunde concurrenten.

Voordeel
Verder zou de kapitaalinjectie Aegon een voordeel hebben gegeven op de markt voor groepspensioenen. Dankzij de injectie behield Aegon zijn hoge AA-kredietbeoordeling. Aegon had na de crisis de hoogste rating op de markt voor groepspensioenen, wat een competitief voordeel opleverde, aldus de klacht van de concurrent.

De Europese Commissie gaf in augustus definitief toestemming voor de staatssteun van 3 miljard euro. Daarbij kreeg Aegon beperkingen opgelegd ten aanzien van zijn optreden in de markt. Het concern mag op de hypothekenmarkt en op de spaarmarkt wat betreft prijs niet in de top drie van aantrekkelijkste aanbieders zitten.

Verder heeft het concern zich verbonden aan een spoedige terugbetaling van de steun. Het resterende bedrag moet voor 1 juli 2011 zijn afgelost. Eerder betaalde Aegon al 1 miljard euro terug; deze zomer volgde nog eens 500 miljoen euro.

ANP