Intel wil tegen 2020 breinimplantaten in hoofd van de consument

In de laboratoria van Intel in het Amerikaanse Pittsburg wordt gewerkt aan de ontwikkeling van breinimplantaten die allerhande gadgets kunnen bedienen met hersengolven. De onderzoekers denken tegen 2020 met hun project klaar te zijn. Volgens de wetenschappers zullen consumenten snel de natuurlijke weerstand tegen dit soort technologie laten varen eens ze begrijpen dat ze niet langer afhankelijk zullen zijn van toetsenborden, computermuizen of een afstandsbediening wanneer ze op internet surfen of van tv-kanaal willen switchen.

Mensen zullen ook genoeg krijgen van multi-aanraakschermen zoals dat van de ... iPhone, aldus de onderzoekers. Om hersengolven om te vormen tot daadwerkelijke tech-commando's moet nog heel wat breinactiviteit worden gedecodeerd. Het Intel -team heeft al gebruik gemaakt van MRI-breinscans om hersenpatronen met dezelfde gedachten uit te testen op verschillende proefobjecten. Maar ook andere bedrijven zijn op dat vlak actief. Zo heeft Toyota al een rolstoel gedemonstreerd die op hersengolven werkt, terwijl onderzoekers van de universiteit van Utah een draadloze breinzender hebben gecreëerd die apen toelaat robots te sturen.

Specialisten denken dat indien wetenschappers breinactiviteit kunnen vertalen in specifieke acties er geen barrières meer zijn om een virtuele wereld te creëren met een volledig gamma aan activiteiten die aan de hersengolven zijn gelinkt. De Matrix komt dus griezelig dichterbij.

Express.be