Zoé Renault verliest geding tegen Renault Zoé

De Franse elektrische wagen Renault Zoé mag onder die naam op de markt worden gebracht. Dat heeft een Franse rechter beslist in een geding dat tegen de Franse autoconstructeur werd aangespannen in naam van een aantal meisjes die onder de naam Zoé Renault door het leven gaan.

De nieuwe elektrische wagen zou over anderhalf jaar op de markt komen. Advocaat David Koubbi, die een tweejarige en een achtjarige met naam Zoé Renault vertegenwoordigt, merkt op dat de keuze van Renault de meisjes hun hele leven lang zou achtervolgen, gaande van pesterijen op school tot seksuele verwijzingen.

"In oktober vorig jaar, bij de eerste preview van de Renault Zoé, hadden de ouders van de betrokken meisjes een klacht neergelegd omdat het gebruik van een voornaam voor een wagen een inbreuk was tegen het respect voor het persoonlijk leven en de waardigheid, maar ook tegen de functies van de voornaam van elke persoon," aldus de Franse krant Le Figaro. De families kregen daarbij de steun van de Association pour la Défense de nos Prénoms (ADNP).

Koubbi zei dat zijn cliëntes het zwaarst worden getroffen, maar volgens hem zouden alle vijfendertigduizend Zoé's in Frankrijk de druk voelen. De rechter merkte echter op dat niet kon aangetoond worden dat de meisjes een daadwerkelijke schade lijden die duidelijk terug te brengen is tot de naamgeving van Renault . De Franse autobouwer lanceerde met de Mégane en Clio eerder al modellen met een meisjesnaam. Koubbi zegt tegen de uitspraak van de rechter in beroep te zullen gaan.

Express.be