Topman Steve Jobs in beeld

De Financial Times koos Steve Jobs tot 'man van het jaar 2010'. 'De introductie van de iPad was het orgelpunt achter de wedergeboorte van het Apple als globaal machtscentrum in de techwereld,' schrijft de krant. De FT vroeg een aantal prominenten uit Silicon Valley naar hun mening over Jobs en Apple .

Een selectie:
Silicon Valley investeerder Roger McNamee over Apple : "Vandaag zie ik niemand die een bedreiging voor ze vormt.... Ik denk dat, mochten ze een afwasmachine op de markt brengen, de mensen die ook zouden kopen'.

Een recent bij Apple vertrokken manager: 'In feite moet je één persoon vinden die je spullen leuk vindt ... die wordt dan niet enkel je klant, maar ook je marketingdepartement'.

Nog eens McNamee, over Jobs deze keer: 'Steve is de laatste van de grote ontwerpers. Wat hem verschillend maakt van anderen? Hij creëert werk en economische activiteit op een ogenblik waarop zowat elke andere Amerikaanse CEO probeert kosten te drukken en mensen te ontslaan'. Toch was niet altijd iedereen laaiend enthousiast over Jobs. In zijn autobiografie vertelt de voormalige PepsiCo -topmanager John Sculley -die in zijn Apple -tijd Jobs aan de deur zette:

' Apple zou een prachtige consumenteproductenbedrijf worden. Ik vond dat een krankzinnig plan. High-tech kon nooit worden ontworpen om dan als een consumentenproduct te worden verkocht.' Een zin die vandaag ongetwijfeld kan worden gerangschikt bij de meest domme dingen ooit door een intelligent iemand gezegd.

Apple