'Splitsing Royal Mail biedt TNT kansen'

De mogelijk gedwongen splitsing van het Britse postbedrijf Royal Mail biedt TNT kansen om de eigen positie op de expressmarkt te versterken. Dat stelden analisten maandag in reactie op berichten in de Britse media.

Britse kranten meldden zondag dat Royal Mail mogelijk het expressbedrijf General Logistic Systems (GLS) moet verkopen. De Europese Commissie heeft aanwijzingen dat er bij de overname van de enorme pensioenverplichtingen van het bedrijf door de Britse overheid sprake is geweest van ongeoorloofde staatssteun.

Versterken GLS werd volgens marktkenners twee jaar geleden al door TNT begeerd. Een overname zou de positie van TNT in Europa versterken, stelde analist Dieter Furniere van KBC Securities. Daarnaast zou het bedrijf zich met de aanwinst kunnen wapenen tegen overnamepogingen door buitenlandse concurrenten als FedEx .

Een woordvoerder van het concern wilde niet op de berichten over Royal Mail ingaan. Hij ontkende dat TNT twee jaar geleden bij de poging om een belang te nemen in Royal Mail alleen interesse had in GLS. TNT staakte die toenaderingspoging uiteindelijk omdat de Britse politiek geen besluit nam over de liberalisering van de postmarkt.

Splitsen
TNT gaat dit jaar de eigen onderneming splitsen in een postbedrijf en een expressbedrijf. Het laatstgenoemde onderdeel zal zich onder de merknaam TNT richten op koeriersdiensten voor de zakelijke markt.

Het in Nederland gevestigde GLS is de op twee na grootste pakjesbezorger van Europa. Het boekte in het afgelopen boekjaar (2009/2010) een omzet van omgerekend 1,7 miljard euro. Daarmee is het aanzienlijk kleiner dan TNT Express dat in 2009 een omzet van bijna 6 miljard euro realiseerde.

Winst
GLS boekte vorig boekjaar een operationele winst van 130 miljoen euro, waardoor de overnamesom volgens Furniere boven de 1 miljard euro ligt. Volgens de analist kan TNT Express die som, na de voorgenomen afsplitsing van het postbedrijf, ophoesten door vreemd vermogen aan te trekken. Hij sluit de uitgifte van een klein aantal nieuwe aandelen echter ook niet uit.

Beleggers werden niet enthousiast door de berichten over Royal Mail. Op een zeer positief Damrak stond het aandeel TNT de hele dag op verlies. Aan het einde van de middag stond TNT 2 procent lager op 19,36 euro. De AEX -index stond op dat moment op een winst van 1,6 procent.

ANP