IBM blijft kampioen van Amerikaanse patentmarkt

Het Amerikaanse Patent and Trademark Office heeft vorig jaar 219.614 patenten toegekend. Dat is een stijging met 31 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau IFI Claims. Met 5.896 patenten staat IBM ( IBM ) ook dit jaar op de eerste plaats. Het bedrijf voert al achttien jaar lang onafgebroken de Amerikaanse patentlijst aan. Tot de nieuwe patenten van het bedrijf behoren onder meer technologieën om aardbevingen te voorspellen en op te volgen, draadloze communicatie tussen auto's om verkeersinformatie te verzamelen en chips die met licht in plaats van elektrische signalen werken.

IBM wordt gevolgd door Samsung Electronics (4.551 patenten), Microsoft (3.094), Canon (2.552), Panasonic (2.482), Toshiba (2.246), Sony (2.150), Intel (1.653), LG Electronics (1.490) en Hewlett-Packard (1.480). "Patenten zijn traditioneel een belangrijk strijdtoneel in bijzonder concurrentiële markten," aldus het webmagazine CNet.com. "Op dit ogenblik vormt de mobiele telefonie dan ook een centraal element in vele disputen, waarbij onder meer Motorola Solutions , Nokia , Microsoft , Apple , HTC, Oracle , Alphabet , Samsung, Research In Motion, Sony Ericsson , Kodak en LG Electronics zijn betrokken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat technologie-bedrijven zoveel mogelijk patenten proberen te bemachtigen om hun positie te versterken."

Het magazine The Register voegt er aan toe dat de Amerikaanse regering sinds de oprichting van het Patent and Trademark Office in 1790 bijna acht miljoen patenten heeft verstrekt. "Het eerste patent werd door de Amerikaanse president George Washington zelf ondertekend en handelde over een verbeterde methode om kunstmeststoffen te vervaardigen," merkt het magazine op. Er wordt aan toegevoegd dat de vijftig eerste bedrijven uit de ranglijst van IFI Claims het aantal patenten het voorbije jaar heeft opgedreven, op uitzondering van chipproducent Micron Technology , dat met 917 patenten een lichte achteruitgang kende tegenover vorig jaar. Met een stijging van 94 procent was Apple de snelste groeier van het voorbije jaar.

Amerikaanse bedrijven vertegenwoordigden het voorbije jaar 50,3 procent van alle patenten in de Verenigde Staten, gevolgd door Japanse (21,3 procent), Zuid-Koreaanse (5,4 procent), Duitsland (5,2 procent) en Taiwan (3,8 procent).

Express.be