Ahold (NL) - Dr Albert Heijn, 1927 - 2011

Met grote droefheid heeft de Raad van Bestuur van Ahold kennisgenomen van het overlijden van Albert Heijn, voormalig president van de Raad van Bestuur en lid van de Raad van Commissarissen van de onderneming.

De heer Heijn overleed in alle rust op 13 januari, op Pudleston Court, zijn woning in het Engelse graafschap Herefordshire. Hij was 83 jaar oud.

De kleinzoon van Albert Heijn, de man die het bedrijf oprichtte in 1887, werd geboren in 1927 in Zaandam. Hij kwam in 1949 bij de onderneming in dienst. Hij werkte zich gestaag omhoog en werd in 1962 benoemd tot president van de Raad van Bestuur. Samen met zijn broer Gerrit-Jan Heijn (1931-1987) gaf hij leiding aan de groei die de Nederlandse supermarktketen tot één van de grootste internationale foodretailers ter wereld maakte. Zijn beleid kenmerkte zich door het principe dat wat goed is voor de onderneming, begint met wat goed is voor de klant. Na zijn pensionering in 1989 bleef de heer Heijn nauw betrokken bij Ahold , onder andere als lid van de Raad van Commissarissen tot 1997.

Gedurende zijn loopbaan was de heer Heijn de stuwende kracht achter de verdere ontwikkeling van Nederlandse en internationale winkelbedrijven. Hij was klantgericht en vernieuwend en werd algemeen erkend als grondlegger van de huidige Nederlandse supermarkten. Daarnaast stimuleerde hij de culinaire ontwikkelingen in Nederland door zijn klanten steeds nieuwe en uitdagender producten voor te schotelen. Eén van zijn belangrijkste bijdragen was wellicht zijn doorslaggevende rol bij de wereldwijde invoering van de uniforme barcode, de standaard die tot op de dag van vandaag wereldwijd wordt gebruikt.

"Albert Heijn was een opmerkelijke man, een begenadigd ondernemer, wiens visie en inzicht hebben bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van de wereldwijde handel in levensmiddelen. Wij herinneren ons hem als charismatisch leider met een warme uitstraling die er zijn leven lang trots op was kruidenier te zijn. Klanten en medewerkers kwamen bij hem als vanzelfsprekend op de eerste plaats, aldus John Rishton, CEO van Ahold . "Wij zijn met onze gedachten bij zijn vrouw Monique en de andere leden van de familie Heijn."