Verkopen iPads hard omhoog

Terwijl de meeste aandacht in de media vorige week naar de ziekte van Apple -CEO Steve Jobs ging, werd een zaak bijna over het hoofd gekeken: Amerikaanse bedrijven kopen iPads aan een waanzinnig tempo. Volgens de CFO van Apple , Peter Oppenheimer, vinden de producten van Apple , die traditioneel als consumentenproducten worden beschouwd, steeds makkelijker hun weg naar bedrijven als de Wells Fargo bank en het chemieconcern DuPont.

Dat die bedrijven bereid zijn massale hoeveelheden van het in de VS 500 dollar-kostende kleinood in te slaan, geeft ook aan de economie aan een opwaartse cyclus is begonnen, aldus Oppenheimer, op de televisiezender CNBC.

Bedrijven lijken geld uit te geven dat ze de afgelopen jaren hebben opgespaard en nemen zo de plaats in van consumenten, die voorlopig nog de vinger op de knip houden. Indien deze trend zich doorzet kan de Standard & Poor's 500-beursindex voor het derde opeenvolgende jaar dubbele winstpercentages laten optekenen. hDe laatste keer dat dit gebeurde was in de hoogdagen van de techbomm, eind negentiger jaren.

De toonaangevende Dow Jones -index eindigde maandag 0,9% hoger op 11.980 punten en nadert de psychologische grens van 12.000. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,6% tot 1.290 punten, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 1,0% won tot 2.717 punten.