Verbouwing kan beter zijn dan verhuizen

Het zal u niet verbazen dat de vastgoedmarkt de laatste jaren erg onstuimig is. Vooral in West-Europa zagen we de prijzen heel hard omhoog gaan, niet alleen in de grote steden maar ook in de provincies. De tot voor kort extreem lage rentes waren natuurlijk een stevige katalysator van de prijsstijgingen. Daarnaast is het aanbod van vastgoed natuurlijk erg inelastisch want er kunnen natuurlijk niet zo maar huizen worden bijgebouwd. Daarnaast zijn er, vooral in Nederland, veel restricties op het gebied van stikstofuitstoot.

Hogere rente slecht voor vastgoed

Sinds ruim een jaar terug zien we echter de inflatie heel hard oplopen, dit kwam grotendeels door de Russische invasie in Oekraïne. Over de hele linie, van boodschappen, transport, reizen tot arbeid, alles schoot in prijs omhoog zo leek het. De centrale banken willen de inflatie beteugelen door de rentes te verhogen en dit zorgt natuurlijk voor prijsdruk op vastgoed. Want door de gestegen rentes worden hypotheken natuurlijk onaantrekkelijker. Vooral hypotheken met variabele rentes worden door de gestegen rentes fors duurder. Een kleine stijging van de rente heeft immers al gauw een enorme impact op uw besteedbaar inkomen. De rentevergoeding is immers gebaseerd op het af te lossen bedrag en een klein percentage is dus al gauw nominaal behoorlijk veel.

Verbouwing kan aantrekkelijk zijn

Er is dus veel onzekerheid over wat nu wijsheid is. Of een ander huis kopen of een verbouwing. Een verbouwing kan absoluut aantrekkelijker zijn gezien het feit dat u dan geen risico heeft om ‘in between houses’ te zitten. Het kan dus lonend zijn om te kijken naar een verbouwing van uw huis. Op deze manier heeft u geen stress van de verhuizingen en kunt u direct waarde toevoegen aan uw bezit. Van uw huis een moderne villa maken is dan ook zeker mogelijk. U kunt dan doorgaans in uw eigen huis blijven wonen. U kunt dus zelf de planning maken en u bent niet afhankelijk van derde partijen inzake een ander huis. Een ander groot voordeel van het blijven in uw eigen huis is dat u weet wat u hebt. Een ander huis is altijd een sprong in het diepe met vaak veel positieve maar ook negatieve verassingen.

Voordelen verbouwing

Vaak gaan mensen hun eigen huis verbouwen om een scala aan redenen. Enkele daarvan zijn om het ontwerp volkomen op uw eigen wensen af te stemmen, om het huis energiezuiniger te maken, meer comfort te krijgen, meer ruimte te krijgen et cetera. Dergelijke investeringen worden vaak diepte-investeringen genoemd omdat ze voor de lange termijn gelden.

Villabouw kan een heel aantrekkelijk concept zijn. Dit is doorgaans een zeer kapitaalsintensieve categorie maar desalniettemin kan de verbouwing naar een villa zeker lucratief zijn. U kunt immers uw totaal unieke concept op maat laten maken met al uw wensen er in verwerkt. Dit is doorgaans zeer waarde toevoegend. Een andere reden om voor een villaconcept te kiezen is het feit dat een verbouwing nu eenmaal bijna altijd een groot project is en dan is de stap naar een villa-concept geen hele grote stap meer.