Downloads bij Amazon populairder dan paperbacks

De online veiling Amazon.com .com heeft tijdens het vierde kwartaal in de Verenigde Staten meer ebooks verkocht dan paperbacks. Dat heeft het Amerikaanse internetbedrijf bekend gemaakt ter gelegenheid van de voorstelling van de jaarcijfers. Volgens Amazon.com .com worden voor elke honderd verkochte paperbacks inmiddels honderdvijftien digitale boekendownloads geteld. Daarmee hebben de ebooks volgens het internetbedrijf een veel snellere groei gekend dan eerder was vooropgesteld.

"In juli vorig jaar konden we al aankondigen dat de ebooks een grotere verkoop realiseerden dan hardcovers," merkt Jeff Bezos, topman van Amazon.com , op. "Toen hadden we bovendien voorspeld dat de ebooks tijdens het tweede kwartaal van dit jaar ook een grotere verkoop zouden opleveren dan paperbacks. Die mijlpaal is echter veel sneller bereikt dan we zelf hadden verwacht. Bovendien moet men er rekening mee houden dat ook de verkoop van paperbacks verder blijft stijgen." In de cijfers werden ook de downloads van gratis boeken geschrapt.

Amazon.com realiseerde tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 12,95 miljard dollar. Dat is een stijging met 36 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Daarmee liet Amazon.com voor de eerste keer een kwartaalomzet van meer dan 10 miljard dollar optekenen. De winst steeg met 8 procent tot 416 miljoen dollar. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 40 procent tot 34,2 miljard dollar opgetekend. De jaarwinst steeg met 28 procent tot 1,5 miljard dollar.

Express.be