Shell verdient 1,9 miljoen euro... per uur

Het Nederlands-Britse olieconcern Royal Dutch Shell heeft de afgelopen drie maanden 1,9 miljoen euro verdiend... per uur. Het bedrijf dankt de verdriedubbeling van de winst vergeleken met een jaar geleden grotendeels aan de stijging van de olieprijs in het voorbije kwartaal. De politieke crisis in Egypte deed de prijs voor een vat ruwe olie vorige week stijgen tot 103 dollar.

Ook Exxon Mobil en Chevron rapporteerden recent sterk toegenomen winsten. Enkel BP moest grote verliescijfers bekendmaken, maar die waren volledig te wijten aan de ramp in de Golf van Mexico. De CEO van Royal Dutch Shell , Peter Voser , haastte zich om te melden dat zijn bedrijf geen winst maakt op de rug van de automobilist omdat 70% van de kostprijs van benzine aan de pomp naar de schatkist gaat. Royal Dutch Shell berekent elke cent aan hogere belastingen en olieprijzen wel door aan de consument.

'Misschien moet de automobilist maar eens met de regering gaan praten', aldus Voser. Consumentenverenigingen zeggen ondertussen dat de olieconcerns zich een weg naar de bank lachen.

Express.be