De huurmarktprognose voor 2023: wat je mag verwachten

Ben je van plan om dit jaar je eerste woning te huren of wil je je huidige huurwoning omruilen voor een nieuwe? Dan is het goed om je eens te verdiepen in wat je dit jaar allemaal van de huurmarkt mag verwachten. Zo weet je zeker dat je goed bent voorbereid op je zoektocht en dat je niet voor verrassingen komt te staan. Om je alvast een beetje op weg te helpen hebben wij hier de prognose op het gebied van huren in 2023 voor je uiteengezet.

Huurders zullen vaker het eigen heft in handen nemen

De komst van het internet heeft alles gemakkelijker gemaakt, ook het vinden van een leuke en geschikte huurwoning. In 2023 zal het nog populairder worden om online op zoek te gaan naar een woning. Via websites als Rentola kun je namelijk gemakkelijk zoeken op verschillende criteria, zonder dat je daarbij uit je luie stoel hoeft te komen. Dat sluit perfect aan op de mentaliteit van vandaag de dag, waarbij alles zo snel en gemakkelijk mogelijk moet gaan. Het voordeel is ook dat je gemakkelijker plekken zal vinden waar je misschien eerder nog niet over nagedacht had. In België is het namelijk net ietsje duurder om in de grote stad te wonen, waardoor het handig kan zijn om ook eens in nabijgelegen dorpen en steden te zoeken. Daar kun je vaak nog een grotere woning vinden, waar je maandelijkse kosten iets lager zijn. In de meeste gevallen kun je het openbaar vervoer of je eigen auto gebruiken om toch probleemloos op de plekken te komen waar je moet zijn, zoals je werk of opleiding.

Huisbuffett

Meer huurders

Recent meldde de Tijd nog dat het aantal kandidaat-huurders na een kort dal toch weer omhoog aan het kruipen is. Per huurwoning in België zijn er gemiddeld 16 mensen die zichzelf aanmelden als potentiele huurder, terwijl dat getal een jaar eerder nog op 12 lag. Dit is een trend die verklaard kan worden aan de hand van een aantal factoren. In de eerste plaats zie je het aantal huurders vaak toenemen op het moment dat de koopmarkt wat kalmer wordt. Onder de huidig omstandigheden is het voor een grotere groep mensen ingewikkelder geworden om een woning te kopen, wat er automatisch toe leidt dat zij zich op de huurmarkt richten. Ook is de doorstroom minder groot, omdat mensen langer in een huurwoning blijven dan normaal.

Een andere reden is de bovengenoemde, namelijk dat het veel gemakkelijker wordt om een woning online te vinden. Sommige mensen kijken zelfs dagelijks op websites, zonder dat ze echt actief op zoek zijn naar een nieuwe woning. Ze doen het gewoon voor de lol en omdat ze nieuwsgierig zijn wat er allemaal in de aanbieding is. Wanneer ze dan iets tegenkomen wat ze leuk lijkt, besluiten ze soms toch om een kijkje te gaan nemen. Ze hebben geen hoge urgentie en vaak komen ze er tijdens het bezichtigen toch achter dat ze het toch te veel moeite vinden om hun huidige plek te verlaten en een verhuizing in gang te zetten. Van de 16 mensen die bij een woning komen kijken, zijn er zeker 6 die hun jacht niet daadwerkelijk door zullen zetten.

Stijging van de huurprijzen

Vorig jaar al werden de huurwoningen iets duurder en het wordt verwacht dat die trend ook dit jaar zal doorzetten. Dat klinkt misschien nadelig, maar dat is het eigenlijk niet. Als huurder zal je namelijk meer gaan betalen, maar daar krijg je ook een beter huis voor in de plaats. De meeste woningen hebben in het licht van de recente verhoging energieprijzen namelijk een update gehad waarbij het gemakkelijker is om je woning op temperatuur te houden.

Huizen apeldoorn

Wanneer je een nieuwe woning hebt gevonden, is het altijd handig om eens te kijken naar het energielabel. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je huur iedere maand een paar tientjes hoger is, maar dat je uiteindelijk iedere maand ook voor datzelfde bedrag minder kwijt bent aan kosten voor gas en elektra. Het lijkt dan dus alsof je veel duurder uit zal zijn, maar in de werkelijkheid kan het zelfs goedkoper worden om een woning te huren.

Daarbij is de huur in steden vergeleken met de rest van Europa nog vrij laag. In Antwerpen is de huur met 8,4% gestegen naar een gemiddelde van €931, maar daarvoor krijg je wel een groot appartement met meerdere kamers. Ter vergelijking, in Amsterdam zijn de huurprijzen ook met 8,5% gestegen, maar daar ligt de gemiddelde huurprijs per maand op €1581 en zijn de huizen aanzienlijk kleiner.

Conclusie

Er is geen reden tot paniek als je dit jaar van huurwoning wil veranderen. Ja, het wordt allemaal iets duurder en er zijn meer geïnteresseerder, maar het vinden van een leuke huurwoning is helemaal niet onmogelijk. Houd er rekening mee dat niet iedere zoeker ook echt op zoek is en dat je voor die extra centen vaak vele meer terug krijgt dan je denkt.