De woningmarkt boerde de afgelopen jaren erg goed. Zelfs de coronacrisis wist de woningmarkt niet uit het lood te slaan, integendeel. Desondanks lijkt de markt nu alsnog te kalmeren. Er zijn verschillende factoren die hieraan bijdragen, zoals de torenhoge inflatie, de verwachte terugval na de coronagekte en de steeds strenger wordende verplichtingen waar kopers mee te maken krijgen. Dit alles heeft niet alleen invloed op de onderhandelingsmarge van kandidaat-kopers, maar biedt ook kansen voor wie op zoek is naar een koopje. Het is wel belangrijk dat kandidaat-kopers voorafgaand goed hun maximale hypotheek berekenen en grondig de tarieven vergelijken, want zo kunnen ze erg veel besparen.
De inflatie in België is momenteel erg hoog, dat merken we allemaal in onze winkelkar. Dit heeft ook invloed op de woningmarkt. We hebben minder te besteden en dus wordt de woning moeilijker betaalbaar. Veel kandidaat-kopers wachten even af voordat ze een beslissing nemen, omdat ze willen zien hoe de economie zich zal ontwikkelen. Ook de terugval na de coronagekte speelt een rol. Toen was er een echte stormloop op woningen, vooral op woningen met een tuin. Mensen die toen een woning hebben gekocht, kopen die vandaag niet. Deze terugval was vooraf voorspeld, maar is zeker niet de enige verklaring voor de terughoudendheid op de markt.
Een andere belangrijke factor die bijdraagt aan de kalmerende woningmarkt is de hoge hypotheekrente. Dit is een gevolg van de hoge inflatie en de pogingen van Europa om deze in toom te houden. Een stijgende rente moet ervoor zorgen dat mensen minder uitgeven en meer sparen, waardoor de doorgeslagen economie tot rust komt. In de praktijk zien mensen die hun maximale hypotheek berekenen dat ze hierdoor minder kunnen lenen. Er wordt dus ook minder uitgegeven bij de aankoop van een woning. Daarnaast worden de verplichtingen steeds strenger, zoals de recent geïntroduceerde renovatieverplichting voor wie een energie-onzuinige woning koopt. Ze moeten dus meer lenen, terwijl ze net minder kunnen lenen.
Om te besparen op de hypotheekrente zijn er verschillende mogelijkheden. Allereerst is het belangrijk om goed te vergelijken tussen de tarieven van verschillende kredietverstrekkers. Elke bank heeft zijn eigen rentetarieven en voorwaarden, dus het kan de moeite waard zijn om bij meerdere banken informatie in te winnen. Door te onderhandelen, kun je soms een betere rentevoet krijgen dan de gepubliceerde tarieven. Ook kun je soms besparen op extra kosten, zoals dossierkosten en de kosten voor de hypothecaire inschrijving. Met onder meer waarborgen, een hogere eigen inbreng en een borgsteller kan je soms flink besparen op de maandlast.
Voor wie moeilijk aan een lening komt, kan de Vlaamse woonlening een oplossing bieden. Dit is een lening die wordt aangeboden door de Vlaamse overheid en die bedoeld is voor mensen met een bescheiden inkomen. Om in aanmerking te komen, moet de woning in het Vlaamse Gewest liggen, mag het geïndexeerd inkomen een bepaalde drempel niet overschrijden en mag ook de verkoopwaarde niet worden overschreden. Verder dien je nog steeds voldoende solvabel te zijn. Voor mensen met een bescheiden inkomen zijn er bovendien allerlei oplossingen en subsidies om de vereiste energetische renovaties te financieren.