Zelf huis verkopen

Wanneer kun je zelf je huis verkopen?

Voor de meeste huizenverkopers is het vanzelfsprekend om een makelaar in te schakelen, maar is dit wel nodig? Steeds meer mensen vinden de makelaarskosten relatief hoog en gaan daarom op zoek naar alternatieve opties. Je kunt bijvoorbeeld zelf je huis gaan verkopen, maar ook behoort het uitbesteden van bepaalde taken tot de mogelijkheden. Hierdoor kun je jouw eigen krachten optimaal benutten en daarnaast profiteren van ervaren specialisten.

Het verkoopproces wordt steeds minder traditioneel en de rol van de makelaar is flexibeler dan ooit. In dit artikel kun je ontdekken welke alternatieven er mogelijk zijn en wat de valkuilen van deze methoden zijn. Daarnaast kun je ook ontdekken welke onderdelen van het verkoopproces lastig zijn en daarom door de meeste mensen wordt uitbesteed.

Huis kopen

Heb je voldoende kennis over het verkopen van je huis?

Bij het verkopen van je huis komen verschillende vaardigheden kijken, die nodig zijn om je huis op een succesvolle manier te verkopen. Zo moet je de nodige juridische kennis hebben, weten hoe je marketing op de juiste manier uitvoert en daarnaast een goede onderhandelaar zijn. Het verkoopproces bevat een hoop verschillende onderdelen, waardoor je als verkoper op verschillende onderdelen goed moet zijn.

Natuurlijk kun je deze kennis ook leren, we leven immers in het digitale tijdperk. Online is een hoop informatie te vinden en hierdoor kun je zelf een hoop informatie ontdekken. Echter, het verkopen van woningen is ook een vak waar je ervaring voor nodig hebt. Zelf huis verkopen is echter ook een methode om op de kosten te besparen en het geld voor bijvoorbeeld je nieuwe woning te gebruiken. Het is daarom raadzaam om vooraf goed te overwegen wat het kost qua tijd en energie, maar daarnaast ook wat het op financieel gebied kan opleveren.

Samen met een online makelaar verkopen

Alle onderdelen van het verkoopproces uitvoeren kan een hoop tijd en energie kosten. Daarom kiezen veel mensen voor het uitbesteden van diverse taken. Zo behoud je de regie over de woningverkoop en kun je zelf bepalen welke taken je gaat uitvoeren. Er zijn een hoop taken die bijna elk mens kan uitvoeren en daarnaast kun je met jouw persoonlijke aanpak juist zorgen voor een snellere verkoop. Door op je eigen sterktes te letten, kun je de lastige en tijdrovende klussen uitbesteden aan bijvoorbeeld een online makelaar. Een online makelaar wordt ook wel een internetmakelaar genoemd en kan je onder andere met de onderstaande activiteiten helpen:

• De waarde van de woning bepalen
• Marktconforme verkoopprijs vaststellen
• De woning op Funda plaatsen
• Koopovereenkomst opstellen

Zo kun je de onderhandelingen en de vraagprijs bepalen uitbesteden

Het onderhandelen is een vak apart en het is belangrijk om deze klus niet te onderschatten. Een goede onderhandelaar weet het onderste uit de kan te halen, wat betekent dat je voor de beste prijs en voorwaarden je woning kunt verkopen. Veel mensen kiezen er daarom voor om het bedenken van de vraagprijs en het uitvoeren van de onderhandelingen uit te besteden aan mensen die hier ervaring mee hebben. Deze dienst kost geld, maar kan daarnaast ook geld opleveren wanneer de betreffende makelaar zijn werkzaamheden goed uitvoert.

Ook het papierwerk kun je uitbesteden

De verkoop van een huis gaat gepaard met een hoop papierwerk. Normaliter nemen de makelaar en notaris het grootste gedeelte voor hun rekening. Wanneer je zelf het papierwerk gaat doen, ga je op de stoel van de makelaar zitten. Er zijn diverse methoden om op een globale manier de waarde van een woning te bepalen en op deze manier met een vraagprijs te komen. Echter, een makelaar of taxateur kan dieper op de materie ingaan en daarnaast de actuele woningmarkt meenemen in het bepalen van de vraagprijs.

Naast een taxatierapport zijn er verschillende aktes en andere documenten die je bij het verkoopproces nodig zal hebben. Om ervoor te zorgen dat je de juiste documenten klaar hebt liggen, is het verstandig om vooraf goed onderzoek te doen naar alle gegevens die nodig zijn bij het verkopen van een woning. Op deze manier weet je wat je nodig hebt en kan het verkoopproces een stuk overzichtelijker worden. Indien dit teveel werk is, kun je altijd op zoek naar een online makelaar die jou bij dit soort lastige werkzaamheden kan ondersteunen.