VCA VOL halen in één dag? Zo doe je dat!

Ben je een uitvoerder of groep chef of heb je een andere leidinggevende taak op een bouwplaats? Dan is het VCA VOL diploma iets voor jou. VCA VOL staat voor VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) Checklist Aannemers Voor Operationeel Leidinggevenden. Deze VCA-certificering richt zich specifiek op de verantwoordelijkheden van leidinggevenden met betrekking tot de veiligheid, gezondheid en het milieu van hun medewerkers. Het omvat ook medewerkers die via een uitzendbureau worden ingehuurd. ZZP'ers worden ook beschouwd als leidinggevenden en hebben een VCA-diploma nodig als ze willen werken bij een VCA-gecertificeerd bedrijf. Met het VCA VOL diploma toon je aan dat je de benodigde kennis en vaardigheden hebt om effectief leiding te geven en te zorgen voor een veilige werkomgeving voor je team.

Wat je kunt verwachten van de cursus

Volg hier een VCA VOL cursus waar je waardevolle informatie ontvangt van ervaren instructeurs om het VOL VCA-examen succesvol af te kunnen leggen. De belangrijkste veiligheidsaspecten op de werkvloer komen aan bod. Samen met de instructeurs neem je de lesstof door en je hebt altijd de mogelijkheid om vragen te stellen. Na afronding van de VOL VCA-cursus is het tijd voor het examen. Dit examen wordt dus op dezelfde dag afgenomen als de cursus. Het examen wordt elektronisch afgenomen en je krijgt direct de uitslag. Dit betekent dat je hoogstwaarschijnlijk dezelfde dag nog in het bezit bent van je VCA VOL-diploma. Ook goed om te weten is dat de VCA VOL ook in het Engels, Frans en Duits beschikbaar is. Dus als je bijvoorbeeld collega's hebt die ook graag een VCA diploma willen halen in een andere taal dan het Nederlands, dan is dit ook zeker mogelijk.

Hoe zit het examen in elkaar?

Aan het einde van de VCA VOL-cursusdag wordt dus het examen afgenomen door een onafhankelijk examenbureau. Alle examens worden op een laptop afgenomen en iedereen krijgt een uniek examen met verschillende vragen voorgelegd. Het VCA-examen bestaat uit twee typen vragen: kennisvragen en toepassingsgerichte vragen. Het examen is verdeeld in vier delen om verschillende aspecten te behandelen:

Deel A: Voorbereiden, bespreken en inspecteren van werkzaamheden;
Deel B: Uitvoeren van werkzaamheden;
Deel C: Beheersen van specifieke gevaren;
Deel D: Beheersen van incidenten en noodsituaties

Tijdens het VCA VOL-examen worden er in totaal 70 vragen met bijbehorende antwoorden gepresenteerd. Voor elke juist beantwoorde vraag kun je 100 punten verdienen, wat resulteert in een totaal van 7000 punten. Om je VCA-diploma te behalen, dien je minimaal 4515 punten te behalen. Je krijgt 75 minuten de tijd om het VCA VOL-examen af te leggen.