BAM Deutschland start nieuwbouw ministerie Berlijn

In opdracht van de Duitse rijksgebouwendienst (Bundesanstalt für Immoblienausgaben) realiseert een consortium, dat wordt geleid door BAM Deutschland AG en Amber GmbH, de nieuwbouw in Berlijn voor het ministerie van ontwikkeling en onderzoek (Bundesministerium für Bildung und Forschung, BMBF). Het contract voor ontwerp, bouw, financiering en onderhoud gedurende dertig jaar (‘DBFM’) heeft voor BAM een waarde van bijna € 175 miljoen.

Het nieuwe complex biedt met een bruto-vloeroppervlak van ruim 54.000 m² ruimte aan duizend medewerkers. Het gebouw is gesitueerd aan een prominente locatie aan de Spree (Kapelle-Ufer), ten oosten van het centraal station van Berlijn en tegenover de Rijksdag en het kantoor van de bondskanselier. Het ontwerp is verzorgd door het Berlijnse architectenbureau Heinle, Wischer und Partner.

De bouw wordt uitgevoerd door BAM Deutschland AG. Het beheer en onderhoud van het ministerie is in handen van BAM Immobilien-Dienstleistungen GmbH in samenwerking met Amber GmbH. BAM zal naar verwachting de bouwwerkzaamheden in augustus 2014 voltooien.