Verplicht elektronisch betalen, een moderne stap vooruit

Sinds 1 juli 2022 is het voor alle ondernemingen die met consumenten te maken hebben, verplicht om ten minste één elektronisch betaalmiddel te accepteren. Dat webshops online betalingen accepteren, was al langer logisch. Fysieke winkels accepteerden echter niet altijd elektronische betalingen en beperkten zich tot contanten. De genoemde verplichting biedt voordelen op het gebied van veiligheid, kostenbesparing en vereenvoudigd beheer. We verkennen de technische oplossingen, de voordelen en het toepassingsgebied van deze wettelijke eis.

Technische oplossingen: keuzevrijheid voor ondernemers

Ondernemers hebben de vrijheid om te kiezen tussen verschillende oplossingen voor elektronisch betalen, zoals vaste of draagbare betaalterminals, contactloze betalingen via de smartphone of de smartwatch (bijv. Payconiq) en digitale overschrijvingen. Het is niet toegestaan om extra kosten in rekening te brengen of elektronisch betalen onder een bepaald aankoopbedrag te weigeren. Wel mag de aangeboden elektronische betaalmethode afhankelijk worden gemaakt van het bedrag. Betalingen via de betaalterminal worden bijvoorbeeld enkel aangeboden bij bestedingen vanaf 20 euro, daaronder is enkel PayPal mogelijk. Dit mag echter enkel indien dit duidelijk vooraf wordt geafficheerd.

Betalingen met elektronische maaltijdcheques, ecocheques, consumptiecheques of virtuele munten als Bitcoin volstaan niet, maar mogen wel ter aanvulling worden aangeboden. Bovendien vervangt dit alles niet de verplichting om contant geld te accepteren.

Voordelen voor consumenten, handelaars en de overheid

De verplichting om elektronisch betalen te accepteren, biedt verschillende voordelen. Het biedt de consument en de handelaar bijvoorbeeld meer gemak en een verhoogde veiligheid. Ook lagere kosten en een vereenvoudigd beheer zijn pluspunten voor de handelaar. Daarnaast leidt minder contant geld tot lagere kosten voor de gemeenschap en helpt het in de strijd tegen belastingfraude, witwassen en de financiering van terrorisme. Het vergroot namelijk de transparantie en de traceerbaarheid van financiële transacties. Bij contante betalingen is er nu eenmaal een groter risico op het ontduiken van belastingen, omdat handelaars deze betalingen gemakkelijker buiten de boekhouding kunnen houden.

Toepassingsgebied van de nieuwe verplichting

De verplichting om een elektronische betaalmethode te accepteren, geldt voor alle natuurlijke personen of rechtspersonen die een duurzaam economisch doel nastreven, met inbegrip van verenigingen, en die te maken krijgen met particuliere klanten (consumenten). Dit omvat ondernemingen van elke grootte, vrije beroepen en zelfs overheden en verenigingen die economische activiteiten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een nachtwinkel, een tandarts en een openbaar zwembad. De verplichting is ook van toepassing op de horecasector. Door de keuzevrijheid kunnen ondernemers zelf de beste optie voor hun bedrijf kiezen.