Wat is Ripple?

Het kan bijna niet anders of je hebt wel eens van de Bitcoin gehoord. De Bitcoin is een cryptovaluta. Als je dan al een beetje 'crypto-moe' was dan zal je wellicht niet direct de vraag stellen 'wat is Ripple?'. Toch raden we je aan om verder te lezen, want Ripple mag dan ook wel onder de categorie cryptovaluta vallen, het is net een beetje anders.

Een veel gebruikte omschrijving van Ripple luidt: een back-end infrastructuur en een open end platform voor wereldwijde uitwisseling van alles van waarde. Het is niet direct een consumenten product, maar meer een exchange markt, wereldwijd. Het maakt gebruik van een zogenaamd padvinder algoritme en kiest altijd de beste manier om je valuta in te ruilen voor een andere valuta. Doordat het een wereldwijde exchange markt is, kan het ook wereldwijde orders bekijken om daaruit de beste deal op dat moment te halen.

Ripple is een wereldwijd betalingsnetwerk wat RippleNet wordt genoemd. Naast dit betalingsnetwerk, maakt Ripple ook gebruik van haar eigen valuta, Ripple XRP, of afgekort XRP. Transacties met Ripple worden niet centraal, maar decentraal geregistreerd op de XRP Ledger. Het verschil met de Bitcoin is dat Ripple geen consumentenproduct is. Het is een netwerk tussen financiële instellingen wereldwijd. Omdat het een zogenaamd global settlement network is, verlagen financiële instellingen hun transactiekosten en komen ze tegemoet aan de uiteindelijke doelstelling van Ripple: geld vrij laten stromen.

De transactiesnelheid van de Ripple ligt vele malen hoger dan bij de Bitcoin. Bij de Bitcoin kan het nog snel 10 minuten duren voordat een transactie is afgerond, terwijl het bij Ripple niet veel langer duurt dan enkele seconden. Er kunnen maar liefst 1500 transacties per seconde verwerkt worden. Bitcoin wil zich verder als betaalmiddel ontwikkelen, terwijl daar bij Ripple nooit sprake van is geweest. Overigens heb je voor zowel de handel in Bicoin als handel in Ripple geen tussenpersoon nodig.

Er is geen onbeperkte voorraad Ripple. Hierdoor is de handel vrij voorspelbaar. Het protocol van Ripple heeft bepaald dat er een maximale voorraad van 100 miljard Ripple is. Nu nog staat Ripple op het gebied van populariteit na de Bitcoin en de Ether op de derde plaats. Echter door het vertrouwen van de banken en de hoge transactietijd is het nog een kwestie van tijd voordat deze beide cryptovaluta door de Ripple van de troon worden gestoten.

Nu je antwoord hebt op de vraag 'wat is Ripple?', wil je wellicht ook weten hoe je dan in Ripple handelt. Hoe werkt het met kopen en verkopen van deze in populariteit stijgende cryptovaluta? Voor het kopen en verkopen van Ripple heb je dus geen tussenpersoon nodig. Het kan gewoon van het ene account naar het andere account overgezet worden. Je geniet digitale bescherming tegen eventuele valse Ripple. Feitelijk is Ripple kopen of verkopen niet zo heel erg moeilijk.

De eerste stap die je voor handel in Ripple moet zetten is het aanmaken van een Ripple portemonnee. Het betreft hier een digitale portemonnee waarin je je Ripple kunt opslaan en van waaruit je ze ook weer kunt uitgeven. De beveiliging van je digitale portemonnee gaat door middel van een zogenaamde digitale sleutel, een soort wachtwoord. Het spreekt voor zich dat je deze zorgvuldig moet bewaren. Schrijf de digitale sleutel bij voorkeur meerdere keren op en bewaar deze op verschillende veilige plaatsen. De volgende stap die je maakt is het zoeken naar een handelsmogelijkheid. Je kunt investeren in een handelsfonds waarbij je Ripple koopt en verkoopt met en voor reguliere valuta. Hierbij speculeer je over de prijs. Ook kun je met je Bitcoin, credit card of door een overschrijving Ripple kopen, bijvoorbeeld als je dit voor het eerst doet. De goedkoopste manier om aan Ripple te komen is door eerst Bitcoin te kopen en deze vervolgens te ruilen voor Ripple. Contracts for Difference, waarbij je alleen het waardeverschil krijgt of betaalt, is ook een manier om in Ripple te handelen. Heb je eenmaal Ripple gekocht dan is het erg opletten geblazen. Plaats je ze namelijk niet in je portemonnee en laat je ze achter op de plaats waar je ze gekocht hebt, dan ben je ze kwijt. Plaats de Ripple dan ook meteen in je digitale portemonnee, pas dan zijn ze echt van jou. Ben je in het bezit van Ripple, dan kun je ze natuurlijk ook weer verkopen. Het mooie aan Ripple is dat dit zonder tussenpersoon kan. Maak je gebruik van een platform, dan kunnen zij een koper aan je koppelen. In een enkel geval zal je dan wel iets van bemiddelingskosten moeten betalen. Ripple is een handel waar je echt wel kennis van moet hebben. Heb je weinig kennis en weet je niet waar je mee bezig bent, dan kun je kapitalen verliezen. De keerzijde is echter dat wanneer je dat wél weet, je ook veel kunt verdienen.