Schade aan je auto tijdens werk, ben jij aansprakelijk?

Als je voor je werk in je auto rijdt, is de werkgever in de meeste gevallen verantwoordelijk voor de schade die je veroorzaakt. Toch zijn er situaties waarin je zelf verantwoordelijk bent. Dit zijn uitzonderingen. Zoals werknemers die met alcohol achter het stuur zitten of drugs gebruiken. Ook een werknemer die als een gek op hoge snelheid een ongeluk veroorzaakt heeft kan zelf aansprakelijk gehouden worden. Je baas heeft je gevraagd om je auto te gebruiken, niet om moedwillig verkeersregels te overtreden. In dergelijke gevallen kan je als werknemer dus wel aansprakelijk gesteld worden. De werkgever zal dan wel moeten bewijzen dat je onverantwoordelijk geweest bent.

Hoe wordt de schade aan een auto beoordeeld?

Ieder schadegeval wordt afzonderlijk beoordeeld. Als je werkgever verwacht dat je in je auto rijdt voor werk, dan is het begrijpelijk dat het bedrijf verantwoordelijk is voor schade die je veroorzaakt. Maar als je in een auto rijdt op uren dat je niet voor je werk rijdt, dan zal het anders beoordeeld worden. Er wordt dus afgewogen welke verplichtingen je hebt tegenover je werkgever en of de schade inderdaad voor het bedrijf is, of privé. Laat afspraken over rijtijden op papier zetten en hou je uren goed bij.

Naar je werk rijden

Als je naar je werk rijdt en je baas heeft dit zo met je afgesproken, is de kans groot dat je baas verantwoordelijk wordt gehouden voor schade die je onderweg veroorzaakt. Toch kun je alsnog zelf verantwoordelijk worden gehouden, maar alleen als je je in het verkeer opvallend misdragen hebt. Zorg er wel voor dat je altijd bewijzen kunt dat je werkgever van je verwacht dat je in je auto naar je werk komt en maak duidelijke afspraken.

De autoverzekering en voor de zaak in je eigen auto rijden

Als je baas van jou verwacht dat je je auto voor je werk gebruikt, is je werkgever aansprakelijk voor de schade aan je auto tijdens werkuren. Als je eigen auto vaak gebruikt voor het bedrijf dan is het verstandig om dit bij je autoverzekering aan te geven. Hiermee voorkom je dat je bij schade zelf aansprakelijk wordt gesteld. Als je aangeeft dat je je auto ook voor je werk gebruikt, is het mogelijk dat je meer premie gaat betalen, maar het voordeel van melden aan de autoverzekering is dat je achteraf kunt aantonen dat je de auto voor je werk gebruikt.

Verkeersboete, betaalt je baas die?

Met boetes zit het anders dan met schade. Jij maakt de verkeersovertreding dus je bent zelf verantwoordelijk voor boetes. Krijg je een boete omdat je van je baas ergens op tijd moest zijn? Dan bestaat de kans dat je werkgever de boete betalen moet. Het blijft ook dan echter een kwestie van bewijs. De kans dat je zelf betaalt, is alsnog groot. In de meeste gevallen van overtredingen in het verkeer ben je nou eenmaal zelf verantwoordelijk.