Investeer in de waarde van je woning met rolluiken

Zowel op bloedhete dagen als in periodes dat het kwik het vriespunt bereikt, hou je met slimme rolluiken de temperatuur in huis aangenaam. Dat is nog maar één bijkomend voordeel van dit soort raambekleding, die je met een simpele druk op de knop bedient. In andere contreien is dit soort isolerende raambekleding het eerste waar bewoners aan denken, ook omdat deze investering de waarde van het pand flink opschroeft. Dat zal in Nederland, waar extreme temperaturen nu ook vaker voorkomen, snel veranderen.

Isolerende werking van raamkleding

De koelte in huis bewaren doe je tijdens hittegolven door de luiken neer te laten, terwijl ze 's winters de snijdende kou buiten de deur houden. Deze buitenraambekleding draagt dus bij aan de verduurzaming van je woning. Het is bekend dat elke soort raambekleding - van gordijnen tot shutters - enigszins isoleren. Rolluiken aan de buitenkant van deuren en vensters, van elke mogelijke afmeting, zorgen er zeker voor dat je minder hoeft te stoken. De prijs van een rolluik verdien je dus vanzelf terug, wellicht al voordat je aan eventuele verkoop denkt.

Prettiger thuiswerken

Elders zijn rolluiken ongeveer het eerste waaraan gedacht wordt bij de aankleding van een huis. In je vakantiewoning in Spanje, maar ook op huizen in Zuid-Limburg vormen rolluiken absoluut geen uitzondering. Voor de klimaatbeheersing, maar ook voor de vanzelfsprekende privacy. Op de website van specialist BYZON zie je de verschillende mogelijkheden om in alle ruimtes in huis overdag de lichtinval te reguleren, hetgeen van pas komt bij bijvoorbeeld thuiswerken. Te veel daglicht kan op het scherm weerkaatsen, dat weet iedereen die overdag wel eens tv kijkt.

Geluiddemping en inbraakpreventie

In het geval van rolluiken profiteren bewoners verder van inbraakpreventie, omdat deze schermen in gesloten toestand zeer onaantrekkelijk zijn voor het boevengilde. Daarnaast dempt het goed sluitende mechanisme veel geluid van buitenaf. Wie overdag slaapt na nachtdiensten pakt op die manier optimaal zijn rust. Ook 's nachts produceren verkeer en buurtbewoners wel eens hinderlijke geluiden. Het is fijn om daar doorheen te kunnen slapen. Raambekleding bevordert daarom de (nacht)rust, op welk tijdstip je die ook pakt.

'Zuidelijke' twist aan je gevel

Waarom huizen in pakweg de Randstad nog niet massaal van deze handige extra's voorzien zijn, is vooralsnog een raadsel gezien de bovenstaande voordelen. Zo'n enorme metamorfose is het namelijk niet. Hooguit breng je een zuidelijk tintje aan, aan de gevel. De wetenschap dat de prijs van je woning stijgt is even prettig als het toegenomen woongenot. Het loont daarom dubbel de moeite om tot aanschaf en installatie over te gaan.