Solvay sluit bindende overeenkomst voor de verkoop van Polyamide aan BASF, een mijlpaal in de transformatie van Solvay

BASF stemt in om Polyamide-activiteiten over te nemen voor 1,6 miljard

Brussel, 19 september 2017 --- Solvay is een bindende overeenkomst aangegaan met het Duitse chemiebedrijf BASF voor de verkoop van de Polyamide-activiteiten en zet hiermee een beslissende stap in zijn transformatie naar een multi-gespecialiseerd chemiebedrijf.

"Solvays geplande verkoop van de Polyamide-activiteiten is een keerpunt in de ingrijpende transformatie waar we vier jaar geleden mee zijn begonnen. Een succesvolle voltooiing van deze transactie zal Solvay verder versterken als een multi-gespecialiseerd chemiebedrijf dat superieure groei en duurzame waarde levert,"  zei Jean-Pierre Clamadieu, CEO van Solvay.

BASF is een strategische investeerder voor de Polyamide activiteiten, die aansluiten bij de bestaande bedrijfsactiviteiten van BASF en diens wereldwijde aanwezigheid. Solvay en BASF delen hetzelfde engagement op vlak van beste standaarden voor gezondheid, veiligheid en milieu op hun sites.

De winstgevendheid van Polyamide is in de afgelopen jaren gegroeid. Als geïntegreerde speler op zijn markt, variëren de activiteiten van upstream tussenproducten en polymeren tot downstream technische kunststoffen met een hoge toegevoegde waarde. De transactie betreft zowel de upstream en downstream polyamide-activiteiten van Solvay in Europa, Noord-Amerika en Azië, als de downstream technische kunststofactiviteiten in Latijns-Amerika. Ongeveer 2 400 Solvay-werknemers zijn bij de transactie betrokken. Solvay zal zijn upstream tussenproducten en downstream textielpolyamiden in Latijns-Amerika behouden.

Onder de voorgestelde voorwaarden van de overeenkomst is de transactie gebaseerd op een bedrijfswaarde van €1,6 miljard, ofwel ~8 x de EBITDA van het jaar 2016 en ~7x de EBITDA van de afgelopen 12 maanden. De verwachte netto contante opbrengst wordt geschat op ongeveer €1,1 miljard. Inclusief de transfer van financiële verplichtingen aan de overnemer ten bedrage van ongeveer €0,2 miljard, zal de netto financiële positie van de Groep met ongeveer €1,3 miljard verbeteren.

De polyamide-activiteiten die gepland zijn voor desinvestering, zullen eind september geherclassificeerd worden als "activa en verplichtingen aangehouden voor verkoop" en als "beëindigde bedrijfsactiviteiten".  Deze afsplitsing leidt tot een bijzondere waardevermindering van bijna €100 miljoen op de behouden Latijns-Amerikaanse polyamide-activiteiten, die eind september zal worden opgenomen. Deze waardevermindering zal echter meer dan goedgemaakt worden door de kapitaalwinst bij afronding van de overeenkomst.

De uitvoering van de definitieve overeenkomsten wordt in de komende maanden verwacht, na overleg met de betrokken sociale instanties. Solvay en BASF streven ernaar de potentiële transactie af te ronden in het derde kwartaal van 2018, na het verkrijgen van de gebruikelijke wettelijke goedkeuringen en na ontvangst van de formele instemming van een joint venture partner. Deze partner heeft al toegezegd te zullen instemmen, afhankelijk van het verkrijgen van  de definitieve documenten met BASF.

        VOLG ONS OP twitter @SolvayGroup

Solvay is een multi-gespecialiseerd chemisch bedrijf, toegewijd aan het ontwikkelen van chemie die belangrijke maatschappelijke uitdagingen aanpakt. Solvay innoveert en gaat partnerschappen aan met klanten in diverse wereldwijde eindmarkten. Zijn producten en oplossingen worden gebruikt in vliegtuigen, auto's, smart devices, medische hulpmiddelen, batterijen, in mineralen- en oliewinning, en in nog vele andere toepassingen die duurzaamheid bevorderen. Zijn lichtgewicht materialen dragen bij aan schonere mobiliteit, zijn formuleringen optimaliseren het gebruik van grondstoffen en zijn chemicaliën verbeteren de lucht- en waterkwaliteit. Solvay heeft zijn hoofdkantoor in Brussel en ongeveer 27 000 medewerkers in 58 landen. De netto-omzet bedroeg € 10,9 miljard in 2016, met 90% uit activiteiten waar Solvay tot de wereldtop-drie behoort. Solvay nv ( SOLB.BE ) staat genoteerd op Euronext in Brussel en Parijs (Bloomberg:  SOLB.BB  - Reuters:  SOLB.BR ) en in de Verenigde Staten worden zijn aandelen (SOLVY) verhandeld via een level-1-ADR-programma.

Media Relations
  Caroline Jacobs Amandine Grison  
 Media RelationsMedia Relations 
 +32 2 264 1530 +33 1 40 75 81 49

 
 
Investor Relations
Kimberly Stewart Jodi Allen Geoffroy Raskin Bisser Alexandrov
+32 2 264 3694+1 9733573283+32 2 264 1540+32 2 264 3687
    
Hier vindt u de Nederlandstalige versie in PDFThis announcement is distributed by Nasdaq Corporate Solutions on behalf of Nasdaq Corporate Solutions clients.

The issuer of this announcement warrants that they are solely responsible for the content, accuracy and originality of the information contained therein.

Source: Solvay S.A. via GlobeNewswire

HUG#2134890