In het afgelopen decennium had groei de wind mee door globalisering, lage rente en veel 'verandering' in bijvoorbeeld technologie, bedrijfsmodellen en consumentenvraag. Sommige macrofactoren, zoals geopolitiek en monetair beleid, zijn lastiger geworden voor ‘groei’-bedrijven, maar verandering blijft desalniettemin een zeer krachtige groeiaanjager. Hamish Maxwell, beleggingsspecialist bij Baillie Gifford, is optimistisch: "Op de lange termijn zullen we verandering weerspiegeld blijven zien in een substantiële stijging van de aandelenkoersen voor de weinige bedrijven die er het best in slagen om verandering te omarmen."
Hamish Maxwell |
Naarmate de wereldbevolking groter, hoger opgeleid en meer met elkaar verbonden wordt, heeft het innovatievermogen van de mensheid een reeks industriële revoluties in gang gezet. Deze revoluties hebben stoomkracht, elektriciteit, radiocommunicatie, interne verbrandingsmotoren, vliegen, lopende band en computers mogelijk gemaakt. Elke revolutie bouwt voort op de kennis van vorige generaties, waardoor de waarde ervan toeneemt.
Vanuit beleggingsoogpunt is het cruciaal om deze revoluties niet los van elkaar te zien, maar als opeenvolgende fases in de voortdurende innovatiedrang van de mensheid. Industriële revoluties beginnen meestal met baanbrekende innovaties die opbloeien naarmate de bevolking groeit, het onderwijs verbetert en de connectiviteit toeneemt. Maxwell: "Visionaire bedrijfsleiders herkennen het commerciële potentieel van deze innovaties en consumenten omarmen betere producten en diensten, waardoor de vooruitgang wordt gestimuleerd." Dit proces is vandaag de dag nog steeds levendig en biedt kansen voor groei-beleggers. De huidige fase van industriële revolutie combineert technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), gen-bewerking en geavanceerde robotica, waardoor de grenzen tussen fysieke, digitale en biologische gebieden vervagen. Het in kaart brengen van het menselijk genoom in 2003 was bijvoorbeeld het resultaat van eerdere innovaties, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstonden voor de gezondheidszorg. Bedrijven als Moderna maken gebruik van genetische kennis om te pionieren met behandelingen op basis van messenger-RNA, terwijl Genmab immunotherapieën voor kanker ontwikkelt.
Maxwell: "Innovatie op het gebied van hernieuwbare energie is een ander gebied van vooruitgang. Zonne-energie wordt efficiënter en trekt consumenten en investeerders aan met dalende prijzen tot gevolg. Vooruitgang op het gebied van elektriciteitsdistributie en -opslag, inclusief batterijen, creëert economische kansen gelet op de verwachte wereldwijde stijging van het elektriciteitsverbruik. Onze investeringen in bedrijven als SolarEdge, Vestas en Tesla zijn een voorbeeld van de commerciële vooruitgang in duurzame energie.”
Aandelenrendementen volgen een asymmetrisch patroon. Tussen 1990 en 2018 genereerde slechts 1,5% van de 60.000 beursgenoteerde wereldwijde bedrijven meer vermogen dan Amerika
anse staatsobligaties, namelijk 45 biljoen dollar. Om te beleggen in deze grote winnaars, hebben beleggers twee keuzes: passief beleggen, wat garandeert dat je in deze goed presterende bedrijven belegt, maar ook in de slecht presterende 98,5%, of een actieve aanpak, gericht op de winnaars met potentieel uitzonderlijke rendementen.
Eén van de actieve strategieën bestaat uit het identificeren van bedrijven die waardevolle veranderingen teweegbrengen. Het verband tussen verandering en aanzienlijke rendementen is intuïtief: consumenten geven de voorkeur aan nieuwe en verbeterde producten en diensten en de winsten van een bedrijf bepalen de aandelenkoers op lange termijn. "De meeste bedrijven binnen de MSCI ACWI, dat een huidige waarde van meer dan $60 biljoen heeft, worden geconfronteerd met disruptie door een handvol vernieuwers, wat een kans biedt voor beleggers," zegt Maxwell. "Het bereiken van significante verandering vereist echter investeringen en hard werken, waarbij uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling risico’s met zich meebrengen voor toekomstige beloningen."
Voor innovatie is geduld nodig, want substantiële prestaties vergen tijd. Aan geduld ontbreekt het vaak op de aandelenmarkt, waar aandelen gemiddeld minder dan een jaar in portefeuille blijven, wat onvoldoende is om concurrentievoordelen om te zetten in significante groei. Volgens Maxwell is institutioneel geduld de oplossing, waarbij een langetermijnperspectief in de bedrijfscultuur wordt aangemoedigd: "Denk aan Intel in de jaren 1970. Ondanks een uitdagend economisch klimaat dat werd gekenmerkt door conflicten, crises en trage groei, vertwintigvoudigde bijna de aandelenkoers van Intel. Het bedrijf onderkende de op handen zijnde revolutie op het gebied van personal computing, investeerde zwaar in microprocessoren en oogstte aanzienlijke winsten. Dit voorbeeld is vandaag de dag nog steeds relevant, omdat verandering de groei blijft stimuleren te midden van de huidige uitdagingen, vergelijkbaar met de industriële revolutie van onze generatie."
"Interessant is dat Intel door een gebrek aan investeringen nu terrein heeft moeten prijsgeven aan een ander disruptief groeibedrijf, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (‘TSMC’), dat zwaar en geduldig investeert om tot een marktleider uit te groeien. De cyclus van creatieve vernietiging gaat door."
Machtswetten beschrijven een relatie tussen twee dingen waarbij een verandering in het ene kan leiden tot een grote verandering in het andere ongeacht de initiële hoeveelheden. Deze wetten ontstaan wanneer menselijk vernuft en schaalbare technologieën worden gecombineerd. "Bij Baillie Gifford investeren we al meer dan een eeuw hierin," legt Maxwell uit. Wat voor ons het spannendst is aan de moderne industriële revolutie, is de schaalbaarheid ervan. We verwachten een enorme vraag naar zaken als versneld computergebruik, AI, drones, schone technologie en biologische technologie, om er maar een paar te noemen. De huidige industriële revolutie is aan de gang en is verbazingwekkend. Als beleggers moeten we geduld hebben."