Ostrum AM: Olieprijs daalt verder als Saudi-Arabië OPEC niet meekrijgt

De toch al lage olieprijs kan nog verder dalen, als Saudi-Arabië de andere olie-exporterende landen (OPEC) niet meekrijgt in verdere verlagingen van de olieproductie om zo de olieprijs op te drijven. “Maar Saudi-Arabië staat alleen in het voornemen de olieproductie te verlagen”, stelt Axel Botte, Head of Market Strategy bij Ostrum Asset Management, onderdeel van Natixis Investment Managers.

De olieprijzen zijn sinds begin oktober met bijna $20 gedaald. De OPEC probeert overeenstemming te bereiken over een verlenging van de productiebeperkingen tot 2024, om de huidige neerwaartse druk op de olieprijzen te stoppen.

Botte ziet echter dat de discipline binnen het oliekartel lastig te handhaven is. “Sommige OPEC-landen, waaronder Nigeria en Angola, zijn ongelukkig met de hun toegewezen productieniveaus. Iran, dat niet onderworpen is aan productiebeperkingen vanwege Amerikaanse sancties, produceert de laatste tijd meer.”

Daarnaast wil Venezuela een deel van Guyana annexeren om de productie uit te breiden en willen de Verenigde Arabische Emiraten meer produceren om hun enorme investeringen in capaciteit te gelde te maken. “Bovendien zal Brazilië volgend jaar toetreden tot de OPEC+ organisatie als de grootste producent in Latijns-Amerika.”

Wat volgens Botte ook niet meewerkt, zijn de sterke olieproductiecijfers van de VS de afgelopen maanden. “De investeringen in de sector zijn aangetrokken na jaren van terughoudendheid. De golven van faillissementen in 2015 en 2020 hebben de Amerikaanse energiesector een nieuwe vorm gegeven.” De opleving van schalie in de VS heeft de markt naar een overaanbod doen kantelen. Botte: “Zal Saoedi-Arabië de OPEC kunnen overtuigen om de productie te verlagen? Zo niet, dan zullen de olieprijzen nog verder dalen.”