Openbare REIT's: Relatieve waarderingen zijn aantrekkelijk - Todd Kellenberger, directeur en portfoliospecialist bij Principal Asset Management

Stijgende rentetarieven hebben de afgelopen twee jaar uitdagingen opgeleverd voor de aandelenkoersen van REIT’s, wat heeft geleid tot historisch grote koersdalingen ten opzichte van bredere aandelenmarkten. Maar rendementspieken zijn historisch gezien een katalysator geweest voor sterke outperformance van de REIT-markt, en in combinatie met aantrekkelijke waarderingen lijkt de weg vrij voor een hersteljaar voor REIT's.

De afgelopen twee jaar waren zwaar voor de aandelenkoersen van beursgenoteerde REIT’s, zowel op absolute basis als ten opzichte van andere aandelen, omdat stijgende rentetarieven tegenwind voor vastgoed veroorzaakten. Nu de rentepiek achter ons ligt, lijkt het vooruitzicht op toekomstige outperformance op de REIT-markt echter gunstiger.

REIT's worden verhandeld tegen historisch significant lagere koersen ten opzichte van bredere aandelenmarkten, voornamelijk door de rentegevoeligheid van de REIT-markt. Hoewel stijgende rendementen vastgoedwaarden tegenwind geven, is het pieken van reële rendementen op lange termijn historisch gezien een belangrijke katalysator geweest voor het totale rendement van de REIT-markt en hun relatieve prestaties ten opzichte van bredere aandelenindices. Naarmate de rendementen eind 2023 daalden, stegen REIT's inderdaad, maar bieden ze beleggers nog steeds uitgesproken waarderingsverlagingen.

Relatieve waarderingen van REIT’s weerspiegelen ook de zorgen van beleggers over de uitdagingen van vastgoed: stijgende financieringskosten, lagere kapitaalbeschikbaarheid, te grote schuldenlooptijden en problemen op de kantorenmarkt. Deze bezorgdheid is echter grotendeels misplaatst, aangezien de schuldenlast op de balans gemiddeld minder dan 30% is, de looptijden van REIT-schulden redelijk beheersbaar zijn, er meerdere kapitaalbronnen, zoals eigen vermogen of ongedekte schulden, beschikbaar zijn en de blootstelling aan traditionele kantoren in de VS minder dan 4% is.

De combinatie van piekrendementen en aantrekkelijke relatieve waarderingen zou in 2024 een hersteljaar voor REIT's kunnen opleveren, en de duurzame langlopende aard van de kasstromen van REIT’s zou een goede verdediging moeten bieden wanneer de economische groei vertraagt.