Spanje: sterke groei door inhaalslag economie

Door Julien-Pierre Nouen, directeur economische studies en gemengd beheer bij Lazard Frères Gestion
Julien pierre nouen
Julien-Pierre Nouen
Terwijl het bbp van de hele eurozone het moeilijk heeft sinds het derde kwartaal van 2022, met afwisselend licht positieve en licht negatieve kwartalen, laat Spanje veel sterkere groeicijfers zien, tussen +0,4% en +0,6% over dezelfde periode.

Zoals de grafiek hieronder laat zien, heeft deze gunstige dynamiek het Spaanse bbp in staat gesteld om de opgelopen achterstand sinds de Covid-crisis in te halen ten opzichte van de rest van de eurozone. Zowel Spanje als de eurozone zagen hun bbp sinds het vierde kwartaal van 2019 met bijna 3% stijgen.

De Spaanse groei profiteerde in het bijzonder van een zeer positieve bijdrage van de overheidsuitgaven, die een directe impuls gaven aan het bbp, en van de export van diensten, vooral dankzij het toerisme.

Momenteel blijven de vertrouwensindicatoren in Spanje beter georiënteerd dan in de rest van de eurozone, die vooral te lijden heeft onder de Duitse inzinking. Deze positieve dynamiek zou Spanje in staat moeten stellen om een ondersteunende rol te spelen in de eurozone, ook al vertegenwoordigt het land slechts 10% van de zone.

Bnp spanje