Columbia Threadneedle: Discussie over eindrente centrale banken cruciaal voor beleggers

Er wordt veel gespeculeerd over de vraag wanneer en met hoeveel de centrale banken het komende jaar de rente weer gaan verlagen. Maar er is eigenlijk geen discussie over waar de rente uiteindelijk zal uitkomen, het zogenaamde ‘terminal rate debate’, stelt hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle in een commentaar. En dat is raar, aldus Bell. “Want waar de eindrente zal uitkomen is van cruciaal belang voor de langetermijnbeleggingsplannen en van directe invloed op de outlook voor obligaties en indirect ook van invloed op aandelen.”

Uit de lange termijn ‘dot plot’ van de Federal Reserve is op te maken dat de rente op 2,5% uitkomt. De markten hebben echter een rente van 3,5% ingeprijsd, een procentpunt boven de officiële prognose. Een oud marktgezegde stelt dat het niet slim is om tegen de Fed in te gaan. In dit geval zou het advies zijn om geduld te hebben op de korte termijn omdat de Fed duidelijk heeft gemaakt dat een renteverhoging niet zo snel komt als waar de markten vanuit gingen. Maar er is reden voor optimisme voor de lange termijn. Als de Fed gelijk krijgt over de eindrente dan worden obligaties aantrekkelijker en is er meer ondersteuning voor aandelen, aldus Bell.

In Europa voorzien de prognoses een eindrente van 2% en in het Verenigd Koninkrijk 4%. “Dat is te laag voor de eurozone en te hoog voor het VK, stelt Bell die ervan uitgaat dat de rentes in beide regio’s rond 3% uitkomen.