De Amerikaanse economie: zich onderscheidend van de rest

Waar andere belangrijke economieën in de tweede helft van 2023 stagneerden of krompen, gedijde de Amerikaanse economie en doorstond tot dusver een periode met de sterkste renteverhogingen in bijna veertig jaar. De sterke economie is de drijvende kracht achter de outperformance op de Amerikaanse aandelenmarkt, een trend die waarschijnlijk zal aanhouden.

Tegen de achtergrond van een ongekende cyclus van renteverhogingen door de centrale bank, vormt de veerkracht van de Amerikaanse economie een baken van stabiliteit. Daarentegen worstelen het Verenigd Koninkrijk en Japan met technische recessies, blijft de eurozone stagneren en heeft China te kampen met deflatiedruk.

De Amerikaanse economie liet in de tweede helft van 2023, tegen de wereldwijde trends in, een driemaandelijkse bbp-groei van 4,1% zien. De prognoses van de GDPnow-indicator van de Atlanta Fed wijzen er op dat deze meer dan trendmatige groei waarschijnlijk zal doorzetten in het eerste kwartaal van 2024.

De aanhoudende sterkte van de Amerikaanse economie is een drijvende kracht geweest achter de outperformance van de Amerikaanse aandelenmarkten. Sinds de aanvang van de pandemie begin 2020 is de S&P 500 met 57% gestegen, vergeleken met een stijging van 20% voor de Eurostoxx 600, een stijging van 2% voor de Britse FTSE 100 en een daling van 15% voor de Chinese CSI 300-index. De NIKKEI-index in Japan is sinds begin 2020 met 65% gestegen, maar daaraan zijn jaren van zwakte voorafgegaan en de index heeft pas onlangs opnieuw zijn recordhoogte uit 1989 bereikt.

Vooruitblikkend blijven de vooruitzichten voor de Verenigde Staten optimistisch, in tegenstelling tot andere belangrijke economieën. Dankzij een robuuste arbeidsmarkt en tastbare reële loonstijgingen, blijft het vertrouwen van de consument groot. Aangezien de overwogen positie in de technologiesector de winstverwachtingen blijft versterken, is de verwachting dat de aanhoudende sterkte van de Amerikaanse economie de outperformance op de markten zal blijven stimuleren./p>