Saxo Market Sentiment maart 2024 Beleggersvertrouwen schiet omhoog naar hoogste punt

Techaandelen ASML en Besi blijven in trek

Het vertrouwen van beleggers is de afgelopen maand sterk gestegen. Dat blijkt uit de maandelijkse beleggerspeiling van Saxo, de Saxo Market Sentiment, onder een groot aantal zelf beleggende klanten van Saxo.

Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten steeg van 2,8 naar 4,1 op een schaal van -15 tot 15. In januari lag dit cijfer ook op 2,8. Het vertrouwen is op het hoogste punt beland sinds de metingen van de Saxo Market Sentiment (april 2022) zijn begonnen.

Vertrouwen aandelen

Het sentiment rond de AEX verbeterde zich slechts licht. Beleggers verwachten gemiddeld een groei van 1,1% in de komende maand. Dat was de voorgaande maand nog 1,0%. De vooruitzichten voor de S&P 500 zijn positiever: van 1,5% naar 1,8%.

”De AEX heeft tot dusver een goed jaar achter de rug en heeft al een aantal recordstanden neergezet. Dit wordt voor een groot deel gedreven door het positieve sentiment rond de techaandelen. De uitstekende cijfers van Nvidia waren hierbij bepalend. Maar ons onderzoek laat ook zien dat beleggers zich bij de AEX-aandelen toch terughoudend opstellen, mogelijk uit een soort hoogtevrees en het feit dat de rally door een beperkt deel van de markt gedreven wordt”, zegt beleggerstrainer Hans Oudshoorn van Saxo Bank.

S p 500 ontwikkeling

Rentebesluit ECB

Aan de respondenten is ook hun mening gevraagd over de volgende stelling: ‘De Europese Centrale Bank gaat vóór juni de rente verlagen’. Veel respondenten gaan hier niet vanuit, want 33,8% is het hiermee oneens, 27,9% stelt zich neutraal op, terwijl 22,1% het hiermee eens is. 4,4% is het hiermee totaal eens, terwijl 11,8% het met de stelling totaal oneens is.

Bubbel bij AI-aandelen?

Een andere stelling die de respondenten werd voorgelegd, was: ‘Er is een bubbel in AI-gerelateerde aandelen’. Veel respondenten vinden dit: 35,3% is het hiermee eens. 13,2% is het hiermee daarentegen oneens. 22,1% neemt een neutrale positie in. 13,2% is het met de stelling totaal oneens, terwijl 16,2% het met de stelling totaal eens is.

Techaandelen geliefd

Bij de populairste Nederlandse hoofdfondsen bouwt ASML de koppositie uit (van 28,0% in februari naar 31,6% in maart). Het sentiment rond de techaandelen kreeg een paar weken geleden een boost door zeer goede kwartaal- en jaarcijfers van chipbedrijf Nvidia . Op de tweede positie staat een ander techbedrijf: Besi (12,3%), gevolgd door NN Groep (10,5%). Royal Dutch Shell zakt weg van 11,2% naar 1,8%. Philips staat bij de verkoopkandidaten opnieuw op de eerste plaats, al is het sentiment wel iets verbeterd (van 20,6% naar 14,0%). Prosus (11,6%) neemt nu de tweede plek in. De techinvesteerder heeft last van de koersverliezen in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. ASML bekleedt in deze lijst de derde positie (7,0%).

Voorkeur voor aandelen stabiel

De voorkeur voor aandelen daalde licht (van 89,3% naar 88,2%). Op de tweede plaats staan ETF's (35,3%), gevolgd door opties (25,0%), beleggingsfondsen (22,1%), en obligaties (8,8%).

IT-sector in trek

Beleggers hebben nog steeds een duidelijke voorkeur voor de Informatietechnologie (56,1%), gevolgd door de financiële sector (39,4%). Daarna volgen de energiesector en grondstoffen (allebei 19,7%) en de industrie (18,2%). De energiesector stond vorige maand nog op 30,3% en heeft dus flink aan populariteit verloren.

Sectoren aandelen