Robeco positioneert zijn Asian Bonds-fonds voor transitiebeleggen

- In alle sectoren alpha vinden in bedrijven die de duurzaamheidstransitie maken
- Transitieleiders onderscheiden van achterblijvers door toekomstgerichte maatstaven te integreren
- Robeco brengt een reeks strategieën voor transitiebeleggen op de markt in verschillende beleggingscategorieën

Robeco kondigt vandaag aan dat het zijn Asian Bonds-fonds gaat omzetten in een vehikel gericht op transitiebeleggen. Voor de transitie van wereldwijde opkomende economieën naar netto-nul in 2050 is naar schatting USD 125 biljoen dollar nodig.1 Robeco erkent het belang van transitiefinanciering en maakt gebruik van specifieke raamwerken die toekomstgerichte maatstaven opleveren, waarmee het transitieleiders op een geloofwaardige manier kan onderscheiden van achterblijvers. In de komende maanden lanceert Robeco een reeks nieuwe strategieën voor transitiebeleggen in verschillende beleggingscategorieën, waarbij in alle sectoren wordt gezocht naar alpha – dus ook in sectoren met een hoge CO2-intensiteit die de duurzaamheidstransitie maken.

Op dit moment is transitiebeleggen nog vooral gericht op private markten en vastgoed. Met zijn raamwerken voor de openbare markt (voor obligaties en beursgenoteerde aandelen) maakt Robeco transitiebeleggen toegankelijk voor een breder publiek, te beginnen waar de beleggingskansen het grootst zijn – in Azië en opkomende markten. Toezichthouders geven al aan dat ze graag willen dat beursgenoteerde bedrijven transitieplannen maken met het idee om die openbaar te maken. Dit onderstreept de belangrijke rol die beursgenoteerde bedrijven spelen in de transitie.

Mark van der Kroft, Chief Investment Officer bij Robeco: “Robeco biedt al meerdere strategieën met duidelijke klimaatdoelen en fondsen gericht op bedrijven die de transitie mogelijk maken. Het erkent echter dat er dringend behoefte is aan transitiefinanciering om de wereldwijde duurzaamheidsdoelen te ondersteunen en introduceert daarom met groot genoegen ook beleggen in daadwerkelijke transitieactiva op de openbare markten. Onze toewijding vloeit voort uit ons inzicht dat een effectieve transitie om meer draait dan alleen beleggen in groene technologieën – het gaat om het stimuleren van wezenlijke verandering in alle sectoren.”

“Beleggen in groene technologieën en hernieuwbare energie is belangrijk, maar die zijn goed voor minder dan 8% van de wereldeconomie. Daarom is een progressieve decarbonisatie van alle economische sectoren noodzakelijk om netto-nul te bereiken. We verwachten positieve verandering als we de bedrijven met een hoge uitstoot deel laten uitmaken van de oplossing door hun transformatie naar een CO2-arme toekomst te ondersteunen. Omgekeerd ligt het risico bij achterblijvers in de transitie zonder aanpassingen in het verschiet.”

Robeco maakt gebruik van zijn expertise in aandelen, credits en duurzaamheid en richt zich met transitiebeleggen op het financieren van bedrijven die voortgang boeken op het gebied van duurzame ontwikkeling. Daarbij houdt het vast aan belangrijke principes als intentionaliteit, meetbaarheid en geloofwaardigheid.

Thu Ha Chow, hoofd van Fixed Income Asia bij Robeco: “In de strategieën die we de komende tijd verwachten te lanceren, komen Robeco's sterke punten op het gebied van alphageneratie en duurzaamheidsexpertise perfect samen. Transitiebeleggen brengt ook uitdagingen met zich mee door het gebrek aan publiek beschikbare gegevens en maatstaven. Dankzij onze 25 jaar ervaring op het gebied van duurzaam onderzoek en beleggen hebben we eigen gegevens en raamwerken kunnen ontwikkelen om dit gebrek aan transparantie het hoofd te bieden. Beleggen draait altijd om toekomstgerichte maatstaven, en dat geldt net zo goed voor duurzaamheidsmaatstaven als voor financiële maatstaven. Onze raamwerken maken gediversifieerde, evenwichtige portefeuilles mogelijk zonder ingebedde sector biases. Met onze benadering benadrukken we een duidelijke intentie om bij te dragen aan de transitie in de echte wereld, naast meetbare resultaten en geloofwaardige rapportages over de voortgang.”,/p>