Europese high yield: een levendige primaire markt

Door Alexia Latorre, hoofd High Yield bij Lazard Frères Gestion

Alexia latorre
Alexia Latorre
De maandelijkse uitgifte van Europese high-yieldobligaties heeft het hoogste niveau sinds 2021 bereikt. Op de primaire markt werd dit jaar al bijna €45 miljard opgehaald. Dat is bijna evenveel als in 2023 (€ 47 miljard) en bijna twee keer zoveel als in 2022 (€ 25 miljard).

In 2022 en 2023 verliep de uitgifte van high yield obligaties in heel Europa bijzonder traag als gevolg van stijgende rente en spreads. Door een zeer drukke primaire markt in 2021 hadden de emittenten van high-yieldobligaties weinig behoefte om op korte termijn te herfinancieren.

Sinds begin 2024 is er voor high yield een meer ondersteunende context ontstaan: betere economische vooruitzichten, spreads onder het historische gemiddelde, bemoedigende prognoses voor wanbetalingspercentages en een terugkeer naar een positieve netto-instroom voor het segment.

Deze elementen bieden emittenten van high yield de kans om hun komende looptijden tegen gunstige voorwaarden te herfinancieren. Verschillende bedrijven met een BB-rating herfinancieren obligaties die in 2025 aflopen, terwijl sommige emittenten met een B-rating anticiperen op looptijden tot 2026. Nu het huidige klimaat bedrijven in staat stelt om hun herfinancieringsbehoeften rustig aan te pakken, kan het tempo van de jaarlijkse emissies terugkeren naar het niveau van 2019 en 2020.

High yield europa