‘Renteverlaging ECB beleidsfout’

De ECB zal haar beleidsrente komende donderdag verlagen. Volgens de markt is er een waarschijnlijkheid van 97% voor een verlaging. Bestuursleden hebben zichzelf dit jaar effectief in het nauw gedreven. Het zou daarom een verlies aan integriteit betekenen als de ECB haar beleidsrente niet zou verlagen. We menen echter al een tijdje dat de ECB op weg is naar een beleidsfout. Dat zegt Peter Garnry, hoofd van de SaxoStrats bij Saxo Bank.

Peter garnry
Peter Garnry
“De belangrijkste dynamiek die we moeten begrijpen is dat de Europese economie zich heeft hersteld, ongeacht wat de ECB ziet als een restrictieve beleidsrente. De beleidsrente was niet de oorzaak van een verzwakking van de Europese economie. Het was de energieschok als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de vertraagde effecten van de hoge inflatie. De wereldeconomie is een expansiefase ingegaan, waarbij ook de Europese economie aantrekt en de inflatie verrassend hoog is (de kern-CPI van de eurozone kwam vorige week uit op 2,9% op jaarbasis versus een geschatte 2,7% op jaarbasis).

Als de ECB ervoor kiest de rente in deze cyclus te verlagen, zou dit de inflatiedruk op de middellange termijn kunnen vergroten, waardoor het inflatieprobleem blijft voortduren. Het probleem is dat de ECB nog steeds te veel vertrouwen heeft in haar econometrische modellen over de inflatie. Ze onderschat de toekomstige impact op de inflatie van begrotingsexpansie in verband met militaire uitgaven en demografische ontwikkelingen, die de arbeidsmarkt krap zullen houden.

De obligatiemarkt lijkt dezelfde gedachtegang te hebben. De Duitse 10-jaarsrente noteert 2,7%, het hoogste niveau sinds november 2023. Dit geeft aan dat de obligatiemarkt zich zorgen maakt dat de ECB op langere termijn zal bijdragen aan de inflatiedynamiek. Door de rente te verlagen zou de ECB dus lossere financiële voorwaarden kunnen bewerkstelligen voor degenen in de economie die regelmatig herfinancieren, zoals bij consumentenkredieten en hoogrentende obligaties. Maar de voorwaarden voor financiering op langere termijn zouden in werkelijkheid strenger kunnen worden.”