ING-beleggersbarometer: Meer dan 60% van de Belgische beleggers maakt zich zorgen over de Belgische overheidsfinanciën

De ING-beleggersbarometer klimt hoger in juli en staat voor de negende maand op rij boven zijn neutraal niveau. Meer dan 60% van de beleggers maakt zich zorgen over de Belgische overheidsfinanciën. Voor een meerderheid van de beleggers dreigen de ontsporende overheidstekorten opnieuw tot een schuldencrisis te leiden in de eurozone. Meer dan 4 op de 10 beleggers hebben een beleggingshorizon van meer dan vijf jaar, maar bij de jongere beleggers gaat het om amper 22%.

De ING-beleggersbarometer klimt naar 112 punten in juli, de negende maand op rij dat de barometer boven zijn neutrale niveau van 100 punten noteert. De Belgische belegger schatte de financieel-economische omgeving de eerste maand van de zomervakantie dus vrij gunstig in. Dat uit zich onder meer in een meer optimistische kijk op het conjunctuurverloop. Volgens 29% van de beleggende Belgen verbeterde de Belgische economie in de voorbije drie maanden. Slechts 24% maakte gewag van een verslechtering. Voor de komende maanden zijn de verwachtingen eerder gemengd: 27% denkt dat de economie verder zal aantrekken, maar 28% ziet de toekomst toch iets minder rooskleurig in. De beursverwachting bleven dan weer eerder positief, met 32% van de beleggers die een verdere hausse zagen, terwijl 23% eerder een verslechterend beursklimaat anticipeerden.

Vertrouwen in beleggingen

Bijna 6 op de 10 beleggers vreest voor een nieuwe schuldencrisis in de eurozone

De Europese Commissie heeft in juni een aantal lidstaten, waaronder België, Frankrijk en Italië, in een buitensporig-tekortprocedure geplaatst, vanwege de ontspoorde begrotingen. Dit impliceert dat er in deze landen in de komende jaren flink zal moeten bespaard worden. In dit verband vindt een derde van de Belgische beleggers dat Europa te veel invloed heeft op het begrotingsbeleid van de lidstaten. ​ Een kwart is dan weer van mening dat Europa best wat nog wat meer zou mogen wegen op het beheer van de overheidsfinanciën.

Toch maakt liefst 63% van de beleggers zich zorgen over de Belgische overheidsfinanciën. Die bezorgdheid is duidelijk groter bij mannen (66%) dan bij vrouwen (59%). Ook meer Nederlandstaligen (66%) dan Franstaligen (59%) zijn ongerust over de staat van de Belgische begroting. Opmerkelijk is dat bij de 65-plussers meer dan drie kwart aangeeft bezorgd te zijn over de Belgische staatsfinanciën.

Belgische beleggers zijn er ook niet gerust in dat begrotingsproblemen door de financiële markten zullen genegeerd worden. Zo vreest bijna 6 op de 10 beleggers dat de ontsporende overheidstekorten in een aantal Europese lidstaten opnieuw voor een schuldencrisis zouden kunnen zorgen. 31% denkt dat dit niet zal gebeuren en de rest heeft geen mening.

Slechts 22% van de jongeren heeft een beleggingshorizon van meer dan 5 jaar

Als Belgen aan beleggen denken, dan denken ze eerder aan de lange termijn. Zo zegt 42% van de Belgische beleggers dat hij voor een periode van meer dan 5 jaar belegt. 39% ziet zijn beleggingshorizon eerder tussen de 1 en de 5 jaar, terwijl 14% 1 jaar als de maximale beleggingstermijn beschouwt. Opvallend is dat bij jongere beleggers (<35 jaar), die theoretisch gezien de langste beleggingshorizon hebben, amper 22% op meer dan 5 jaar belegt.

Als gevraagd wordt op welke manier men een som geld opzij zou zetten die men binnen een jaar nodig heeft voor een aankoop, denkt liefst 48% aan een spaarrekening. Voor 22% zijn dat termijnrekeningen, terwijl de staatsbon met 11% aanhangers op de derde plaats komt.