Veelzijdige balansoefening is nodig

“Frankrijk is niet het enige land dat het moeilijk heeft. De ECB zou meer moeten doen, maar dat doet ze niet,” zegt Gilles Moëc, AXA Group Chief Economist en Head of AXA IM Research.

Dat Frankrijk nu meer betaalt dan Spanje om zichzelf te financieren, herinnert eraan dat de begrotingswet voor 2025, die volgende week aan het parlement moet worden voorgelegd, een goede "eerste versie" moet bevatten voor een geloofwaardige fiscale correctie. De regering opereert in een lastig macro-economisch klimaat. De binnenlandse vraag in Frankrijk is zwak. Zonder de bijdrage van overheidsconsumptie en -investeringen zou de binnenlandse vraag sinds Q4 2023 gedaald zijn. De minister van Financiën moet een delicate balans vinden: het tekort voldoende verlagen als een "intentieverklaring" naar de markt en de Europese autoriteiten, zonder een recessie te veroorzaken, wat vanuit fiscaal oogpunt contraproductief zou zijn. Toch zal een “matige” inspanning voor 2025 alleen haalbaar zijn als de middellangetermijnstrategie overtuigend is. In dat opzicht is het essentieel om de investeringscapaciteit van het bedrijfsleven te behouden.

Frankrijk is niet het enige land in de eurozone in een “zwakke periode”. De geregistreerde werkloosheid blijft stijgen in Duitsland en bedrijfsenquêtes zijn niet bemoedigend. Zelfs als de groei in het zuiden meer dan redelijk blijft, wordt de eenzijdige focus van de haviken van de ECB op opwaartse risico’s voor inflatie steeds moeilijker te rechtvaardigen, vooral omdat enquêtes suggereren dat de verwachtingen voor verkoopprijzen blijven normaliseren, ook in de dienstensector. De markt schatte afgelopen vrijdag een kans van 75% in op een renteverlaging van 25 basispunten op 17 oktober. Hoewel we begrip hebben voor de noodzaak om snel monetair te versoepelen, maakt het gebrek aan signalen van de Raad van Bestuur over een aanstaande verandering in de vooruitzichten ons nog steeds sceptisch dat de ECB niet wil wachten tot december, ook al komt die beslissing elke dag dichterbij.

In de VS was de markt niet onder de indruk van de gegevensstroom van vorige week, hoewel een verdere daling van de eerste werkloosheidsaanvragen, gekoppeld aan een kleine stijging van de kerninflatie, erop wijst dat de Fed mogelijk niet alle stimulansen hoeft door te voeren die zij in het laatste dot-plot suggereerde. Het banenrapport van deze week zou de marktdynamiek kunnen veranderen, maar de lat hiervoor ligt waarschijnlijk hoog.