LGIM: Vlakke rentecurve gevaar voor obligatiebeleggers

De huidige vlakke Amerikaanse rentecurve kan een gevaar zijn voor zeer langlopende Amerikaanse staatsobligaties. Dat stelt John Roe, hoofd Multi- Asset Fondsen bij vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM).

Momenteel is het renteverschil tussen treasuries met een looptijd van 10 en 30 jaar relatief klein. Voor de Fed zijn die lange rentes wel degelijk van belang, bijvoorbeeld omdat Amerikanen hun hypotheekrente steeds langer vastleggen.

Om dit ‘goedkope’ lange geld te compenseren – lees: oververhitting te voorkomen - kan de Fed op het eerste gezicht weinig anders dan de korte rente sneller te verhogen. Dit kan vooral gevolgen hebben voor bedrijven uit opkomende markten die vaak kort lenen in dollars tegen een relatief lage Amerikaanse rente.

Maar, zo stelt Roe, de Fed kan ook proberen de lange rente op te drijven. Het invoeren van de operatie ‘Twist Again’ zou echter een remedie kunnen bieden tegen de huidige vlakke rentecurve. In zo’n scenario zou de Fed langlopende obligaties moeten verkopen, waardoor de koers daalt en de rente stijgt, in ruil voor het aankopen van kortlopende obligaties. De rentecurve zal daardoor weer steiler worden waarmee de Fed het beleid succesvol heeft verkrapt.

Tim Drayson, hoofdeconoom bij LGIM, benadrukt dat de drempel voor zo’n beleidswijziging hoog is. Zelfs het noemen van een strategie als operatie ‘Twist Again’ kan leiden tot een sterke reactie op de markt voor langlopende obligaties. Daarnaast is er nauwelijks vergelijksmateriaal voor dit soort beleidsmaatregelen. Wanneer de vlakke rentecurve hardnekkig blijft, kan zo’n stap wel dichterbij komen – en dat is een risico voor langlopende Amerikaanse staatsobligaties.

Een van de oorzaken van de huidige vlakke rentecurve is de operatie ‘Twist’ die de Fed in 2011 zelf uitvoerde; feitelijk het spiegelbeeld van een ‘Twist Again’ waar LGIM op doelt. Destijds, in tijden van een recessie, verkocht de Fed juist kortlopende staatsobligaties in ruil voor langlopende. Hierdoor steeg de kortetermijnrente en daalde de langlopende rente, hetgeen onder meer het aankopen van een huis aantrekkelijker maakte. Op die manier werd de destijds kwakkelende economie gestimuleerd.

Daarnaast maken Amerikaanse belastingverlagingen het momenteel aantrekkelijk voor bedrijven om hun geld in pensioenregelingen te stoppen. Die zien hierdoor hun vermogen stijgen en gebruiken dit vervolgens om langlopende obligaties te kopen en zo hun risico te verlagen. Deze extra vraag draagt bij aan de huidige lage lange rente.