De ING-beleggersbarometer valt in april verder terug naar het laagste niveau sinds november 2022. Een negatief rendement op de beleggingsportefeuille de voorbije maanden en sombere conjunctuurvooruitzichten wegen op het gemoed van de Belgische belegger. Anderzijds is de mate van bezorgdheid omtrent duurzaamheid gelijk gebleven. Zes op tien beleggers zegt met de klimaatopwarming rekening te houden bij de samenstelling van zijn beleggingsportefeuille, een percentage dat de jongste vijf jaar vrijwel stabiel bleef. Nochtans is het geloof dat klimaatvriendelijke beleggingen meer opbrengen, licht afgenomen. Bovendien wil twee op drie beleggers enkel duurzaam beleggen als het verwachte rendement even hoog ligt als voor niet-duurzame beleggingen.
De ING-beleggersbarometer valt in april opnieuw flink terug: de barometer keldert naar amper 77 punten, het laagste niveau sinds november 2022. Dit is de tweede opeenvolgende maand dat de barometer onder zijn neutrale niveau van 100 punten noteert, wat erop wijst dat de Belgische belegger eerder angstig de financieel-economische ontwikkelingen opvolgt.
“Vermoedelijk heeft de tarievenoorlog die de Amerikaanse president Trump heeft ontketend, de verwachtingen van een conjunctuurverbetering de kop ingedrukt: zo verwacht 48% een verslechtering van het economisch klimaat in België in de komende drie maanden, terwijl slechts een vijfde een conjunctuurheropleving anticipeert. Tegelijkertijd woog de beurscorrectie in april op het gemoed. Meer dan de helft van de beleggers rapporteerde een negatief rendement. De vrees voor meer economisch onheil en financiële verliezen, zijn een cocktail die het beleggersvertrouwen zwaar heeft aangetast,” stelt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België.
42% van de beleggers is niet van plan te beleggen in risicovolle sectoren Het percentage beleggers dat de Brusselse beurs in de komende drie maanden ziet dalen (48%), ligt al voor de zesde maand op rij hoger dan het percentage beleggers (23%) die een stijgende beurs in het vooruitzicht stellen. Toch was er in de loop van de maand al enige evolutie: waar in de eerste helft april maar 15% de beurs in de komende maanden zag stijgen, dikte dit percentage in de tweede helft van de maand tot 31% aan. Niet toevallig konden de beurzen in de tweede helft van april een groot deel van het eerder opgelopen verlies goedmaken. “We stellen keer op keer vast dat de beursverwachtingen van de Belgische beleggers in grote mate worden bepaald door de recente beursevolutie. April was op dat vlak geen uitzondering,” merkt Peter Vanden Houte op. Op het vlak van risico nemen, blijft de Belgische belegger eerder de kat uit de boom kijken: slechts 21% vindt het nu een goed moment om in meer risicovolle sectoren te beleggen. 42% heeft daar momenteel geen oren naar, het hoogste cijfer sinds oktober 2022. Dat betekent echter niet dat de Belgische belegger zich volledig van de financiële markten afkeert. Als het over minder risicovolle sectoren gaat, vindt 29% het een goed moment om hierin beleggen, terwijl 26% het tegendeel denkt.
Met de terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis, is voor de Verenigde Staten duurzaamheid niet langer een grote prioriteit. Ook bij grote internationale financiële instellingen is duurzaam beleggen minder prominent geworden.
De Belgische belegger heeft zijn kijk op duurzaamheid niet substantieel veranderd. Zo is 82% het eens dat de opwarming van de aarde een feit is (in november 2020 ging 78% akkoord met deze stelling). Bijna driekwart van de beleggers vindt dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde, een vrijwel identiek resultaat als in 2020.
Beleggers leggen wel toenemend de verantwoordelijkheid voor het duurzaam maken van de wereld bij de bedrijven en in mindere mate bij de consumenten. Vier op tien beleggers vindt ook dat banken alleen maar krediet zouden mogen geven aan bedrijven die inspanningen doen om op een duurzame manier te produceren, ook al zou dit bedrijven die niet duurzaam zijn in de problemen kunnen brengen. Vooral bij de Franstalige beleggers (47%) leeft deze mening meer dan bij de Nederlandstaligen (37%). Amper 23% van de Belgische beleggers is het niet eens met deze stelling. Toch denkt de belegger dat hij zelf ook iets kan doen: 36% is het eens met de stelling dat hij door de samenstelling van zijn beleggingsportefeuille de strijd tegen de opwarming van de aarde kan ondersteunen (27% is het hiermee oneens). Ook hier zijn er duidelijk meer Franstalige (42%) dan Nederlandstalige (32%) beleggers die deze mening zijn toegedaan.
Het is interessant dat ongeveer zes op tien beleggers bij de samenstelling van hun beleggingsportefeuille rekening met de klimaatopwarming; 18% in sterkte mate en 44% in beperkte mate. “Het feit dat het percentage beleggers dat rekening houdt met de klimaatopwarming in de samenstelling van zijn portefeuille in de laatste vijf jaren vrijwel constant gebleven is, ondanks de afgenomen politieke aandacht voor het fenomeen, is toch opmerkelijk. Al moet wel vermeld worden dat het hier om bewering gaat die in de praktijk moeilijk kan worden geverifieerd,” stelt Peter Vanden Houte. Twee op drie beleggers wil enkel duurzaam beleggen als het verwachte rendement even hoog ligt als voor niet-duurzame beleggingen Een kleine relatieve meerderheid beleggers denkt dat beleggen in bedrijven die rekening houden met hun impact op het milieu, de komende vijf jaar meer zal opbrengen dan beleggingen in bedrijven die dit niet doen.
“Maar die overtuiging is wel wat verzwakt als we vergelijken met de vorige enquêtes die we afnamen rond dit onderwerp. Vermoedelijk heeft de energiecrisis van de laatste jaren, waar de producenten van fossiele brandstoffen van hebben geprofiteerd, het geloof in een superieur rendement van milieuvriendelijke beleggingen wat aangetast,” denkt Peter Vanden Houte.
Bijna twee op drie beleggers wil wel in duurzame bedrijven beleggen, rechtstreeks of via aandelenfondsen, maar alleen als het verwachte rendement even hoog is als voor niet-duurzame beleggingen. Slechts 7% gaat niet akkoord met deze stelling.