Consensus trades stellen beleggers dit jaar teleur

door Ken Orchard, portefeuillebeheerder van het T. Rowe Price Diversified Income Bond Fund

Kenorchard
Ken Orchard

De consensus trades worden in 2018 zwaar op de proef gesteld. Dat zagen we al aan het begin van het jaar toen beleggers zich, gedreven door sterke wereldwijde groeicijfers, massaal op wereldwijde aandelen stortten – om bij de scherpe marktcorrectie in februari de tol te moeten betalen.

Een andere populaire positie die teleurstelde, was short gaan in de US dollar, omdat de dollar-index (DXY) in april en mei 4,5% steeg. Daarna werden obligaties en valuta’s uit opkomende markten (EM) getroffen, doordat de markt nerveus werd over de stijgende olieprijzen en de hogere obligatierentes in de VS.

Een vierde belangrijke consensus trade – onderwogen in duratie – kwam op toen de markt zich schrap zette voor wereldwijde renteverhogingen, maar ook deze is tot dusver weinig succesvol omdat de inflatie hardnekkig laag blijft. Tot slot zagen veel beleggers de periferie van de eurozone als schuilplaats tegen de oplopende wereldwijde obligatierentes, maar deze these werd onderuitgehaald door de terugkeer van het politieke risico in Italië eind mei.

Hardste klappen

De beleggers op de opkomende markten hadden het het zwaarst te verduren. Na jaren te hebben gewacht om weer naar deze markten terug te keren, grepen velen de grondstoffenrally aan om hun posities in de ontwikkelende economieën op te hogen. Van begin dit jaar tot april was de instroom positief, vooral in aandelen.

De vraag naar EM-activa had een zelfversterkend effect waardoor marktdeelnemers meer in deze markt gingen beleggen. Maar toen de olieprijzen snel opliepen, ontstond er vrees voor een hogere inflatie en toenemende tekorten op de lopende rekening in landen als Argentinië en Turkije, met een valutadepreciatie en forse uitstromen tot gevolg.

Hierdoor is echter een kans ontstaan om valuta’s te kopen die sinds de correctie ondergewaardeerd zijn. Het aantrekkelijkst in dit opzicht zijn de valuta’s van landen die olie produceren, vooral de Russische roebel en de Colombiaanse peso. Verder kregen enkele obligaties in lokale valuta tijdens de EM-correctie een overdreven zware klap, zoals die van Brazilië waar de lokale vijfjarige obligatie nu een effectief rendement heeft van 10,75% terwijl het officiële rentetarief 6,5% bedraagt en de inflatiedruk laag is.

Vanwege het tegenvallende rendement van de shortposities in duratie hebben veel beleggers besloten deze af te bouwen, maar dat kan wel eens te vroeg blijken. Het effect van de stijgende olieprijs begint in feite nu pas zichtbaar te worden, zoals blijkt uit het jongste Duitse inflatiecijfer dat het hoogste niveau in een jaar bereikte. Tegelijkertijd merkte het FOMC in zijn laatste notulen op dat het verwacht dat de economische omstandigheden verdere renteverhogingen rechtvaardigen.

Kortom: het is in de huidige situatie nog steeds gerechtvaardigd een onderwogen duratiepositie in landen van hoge kwaliteit aan te houden.

Het volgende knelpunt?

Vooruitblikkend is de meest waarschijnlijke consensus trade die beleggers teleur zal stellen de long-positionering in bedrijfsobligaties, die sinds de financiële crisis gestaag gegroeid is. Wanneer een correctie zou kunnen optreden of wat deze zou kunnen uitlokken, is echter nog onduidelijk.

De recente correctie op de opkomende markten biedt misschien aanknopingspunten. Een gestage uitstroom, gecombineerd met een reeks negatieve idiosyncratische gebeurtenissen, zou tot een forse correctie op de creditmarkten kunnen leiden. Hoewel zo’n scenario voorlopig niet in beeld is, blijven wij voorzichtig en concentreren ons op ons bottom-up onderzoek om goede bedrijven te vinden.

De derivatenmarkt biedt misschien een aanwijzing voor perioden van volatiliteit. Het was interessant te zien hoe synthetische indices het tijdens de correctie van de aandelenmarkten in februari slechter deden dan obligaties, vooral omdat dit werd gevolgd door een aanzienlijke verwijding van de credit spreads. Beleggers waren in het kortetermijnbeheer van hun credit-allocatie in eerste instantie terughoudend om hun bedrijfsobligaties te verkopen en gebruiken in plaats daarvan afgeleide instrumenten.

Wij zijn van mening dat synthetische indices en opties op dit moment waarschijnlijk de effectiefste manier zijn om een defensieve tactische visie op bedrijfsobligaties uit te drukken.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.