Pictet AM: Zwaarder in aandelen, koopjes in opkomende landen

Voor aandelen uit opkomende landen lijkt het ergste voorbij. Dat stelt Pictet AM in de beleggingsbarometer van augustus. Beurzen zijn over de hele linie niet goedkoop, maar volgens de vermogensbeheerder er zijn er wel degelijk weer koopjes te vinden en blijkt de economische groei robuust. Reden genoeg om de blootstelling aan aandelen te verhogen van onderwogen naar neutraal en het gewicht voor obligaties te verlagen van overwogen naar neutraal.

Pictet AM constateert dat de wereldwijde economie ‘verrassend’ goed bestand gebleken is tegen de huidige handelsspanningen, terwijl de liquiditeit ook weer toeneemt. In de VS wordt de verkrapping van het monetaire beleid gecompenseerd door het terughalen van de bedrijfswinsten uit het buitenland (als gevolg van lagere belastingen); in China laat de centrale bank de teugels vieren.

De optimistischer houding ten aanzien van aandelen is vooral te danken aan markten in opkomende landen, die recent juist zwaar onder druk stonden. Een stijging van de dollar en de rente in de VS, alsmede de toenemende handelsspanningen, wierpen een schaduw over de winstprognoses. ‘Maar er zijn tekenen dat het ergste voorbij is.’

Pictet AM geeft daarvoor een aantal redenen. De economische groei in opkomende landen ligt ongeveer 2,8 procentpunt hoger dan dat van ontwikkelde lanen (12 maands voortschrijdend gemiddelde). Recente macrocijfers laten een verbetering zien, vooral door China. De autoriteiten hebben het monetaire beleid versoepeld, en ook de waardedaling van de yuan zorgt voor een extra stimulans.

Na de recente uitstromen van beleggingsgeld zijn de waarderingen in opkomende markten bovendien aantrekkelijker. ‘Onze berekeningen laten zien dat aandelen uit opkomende landen tegen een korting van 20% worden verhandeld ten opzichte van ontwikkelde markten.’ Gemeten over de afgelopen vijf jaar is het verschil in waardering gemiddeld 12%. ‘Dit is het soort waarderingen dat koopjesjagers kan aanmoedigen.’

Minstens zo belangrijk is de verwachting van Pictet AM dat de munten van opkomende landen (‘De meest aantrekkelijk gewaardeerde munten op de valutamarkt’) zich gaan stabiliseren ten opzichte van de dollar: ‘Op basis van onze berekeningen zijn deze valuta’s liefst 20% ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar.’ Pictet AM heeft de weging van aandelen uit opkomende landen verhoogd van neutraal naar positief.

Amerikaanse aandelen blijven op onderwogen staan. Aandelen in de VS zijn de duurste ter wereld, benadrukt Pictet AM, en het is ‘onwaarschijnlijk’ dat de recente winstcijfers nog eens worden herhaald. De vermogensbeheerder noemt de prognoses voor volgend jaar (een winstgroei van 10% per aandeel) ‘excessief’. Daarvoor zou de economie van de VS met minstens 6% moeten groeien. Met betrekking tot de eurozone is Pictet AM ‘voorzichtig’ gezien de mogelijke gevolgen van hogere Amerikaanse importheffingen.

Op de obligatiemarkten zijn Amerikaanse staatsobligaties favoriet. Beleggers maakten zich tot dusver zorgen over een stijgende inflatie, en dus een hogere rente. Maar, zo stellen de Pictet-specialisten, de cijfers wijzen op een tijdelijke inflatiepiek. Dat betekent dat de Fed minder hard op de rem hoeft te trappen, en dat inflatiegevoelige beleggingen zoals treasuries in waarde kunnen stijgen. Deze staatsobligaties zijn nu de goedkoopste in de westerse wereld, zeker vergeleken met de Europese markt.