AXA IM: Geen snelle oplossing Turkse crisis, rente moet naar 25%

De Turkse centrale bank moet de beleidsrente verhogen van de huidige 17,75% naar meer dan 25% om de gehavende lira te steunen. Dat stelt vermogensbeheerder AXA IM in een analyse over de huidige crisis in het land.

Maar zelfs zo’n stevige renteverhoging is ‘vrijwel zeker niet toereikend’ om het vertrouwen terug te brengen. Daarvoor moet Turkije met een geloofwaardig pakket aan maatregelen komen, schrijft econoom Irina Topa-Serry, bij AXA IM gespecialiseerd in opkomende markten.

De hoge schuldenlast van Turkije wordt vooral door de private sector gedragen; met 30% van het bbp lijkt de overheidsschuld relatief bescheiden. Maar als de Turkse economie in een recessie terechtkomt dan ontstaat een domino-effect: bedrijven met hoge schulden kunnen niet meer aan hun verplichtingen voldoen, waardoor de banken in de problemen komen. Die instellingen moeten vervolgens worden gered door de staat waardoor de overheidsschuld wordt opgedreven.

Beleggers zullen daarom kijken naar externe hulp om de valuta- en obligatiemarkt te stutten. Volgens Topa-Serry achten ze het tegelijkertijd onwaarschijnlijk dat de dat president Erdogan assistentie van het IMF vraagt, omdat dit de terugkeer naar een meer orthodox macro-economisch beleid zou betekenen.

Ankara zou dit kunnen omzeilen met hulp van andere landen: Rusland, China en/of Qatar.

  • De Russische minister van Buitenlandse Zaken komt binnenkort in Istanboel om het Syrische conflict te bespreken, maar economische onderwerpen kunnen ook ter sprake komen. Echter, Rusland heeft eigen problemen en kampt ook met mogelijke Amerikaanse sancties.
  • Minister van Financiën Albayrak kondigde eerder al aan dat de Chinese bank ICBC een lening ter grootte van $3,6 miljard gaat verstrekken aan de energie- en transportsector. Maar China worstelt ook met een handelsoorlog met de VS, hetgeen de bereidheid om Turkije te helpen kan beperken.
  • Turkije heeft zich ontpopt tot een belangrijke bondgenoot van Qatar, zeker sinds het land wordt geboycot door Saoedi-Arabië en andere golfstaten. Maar de mogelijkheden van het verzwakte Qatar zijn beperkt.

    Een snelle oplossing van de Turkse crisis ligt dus niet voor de hand, concludeert AXA IM. Tijdens de grote financiële crisis in 2008/2009 reageerde de centrale bank op de juiste manier om erger te voorkomen, ditmaal is een adequate beleidsreactie uitgebleven.

    De uitverkoop van de lira heeft inmiddels geleid tot een vlucht naar veilige havens, waardoor de Amerikaanse dollar en de Zwitserse franc in waarde zijn gestegen. De euro blijft achter. Mogelijk heeft dat te maken met de zorg dat de crisis in Turkije de migratie-afspraken met de EU zal ondermijnen. Daarnaast hebben Europese banken grote bedragen uitstaan in Turkije. Het besmettingsrisico blijft beperkt, schat AXA IM in, maar een verder aantrekkende dollar – en dus zwakkere munten en financieringsproblemen elders – kunnen de situatie voor zowel Turkije als de meer kwetsbare opkomende landen verergeren.